Families op de vlucht voor het geweld verblijven in tentenkampen in de buurt van de Afghaanse hoofdstad Kaboel.
Volledig scherm
Families op de vlucht voor het geweld verblijven in tentenkampen in de buurt van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. © AFP

Taliban veroveren tiende Afghaanse provinciehoofdstad, “Kaboel stelt taliban voor macht te delen”

De taliban hebben donderdag de stad Ghazni veroverd, op 150 kilometer ten zuidwesten van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Het is al de tiende provinciehoofdstad die in de handen van de taliban valt in een week tijd. De onderhandelaars van de Afghaanse regering hebben de taliban een akkoord voorgesteld om de macht te delen, in ruil voor een einde aan het geweld dat het land treft. Dat meldt een bron binnen de Afghaanse regering aan het Franse nieuwsagentschap AFP.

  1. Amerikaans leger vreest snelle val hoofdstad Afghanistan, negen provinciehoofdsteden ingenomen in week tijd

    Amerikaans leger vreest snelle val hoofdstad Afghanis­tan, negen provincie­hoofd­ste­den ingenomen in week tijd

    De regering van de Amerikaanse president Joe Biden houdt rekening met een spoedige val van de hoofdstad van Afghanistan, bericht The Washington Post op basis van gesprekken met hooggeplaatste functionarissen. Volgens een functionaris gaat het leger er nu vanuit dat Kaboel binnen negentig dagen in handen van de taliban is. Andere bronnen hadden het zelfs over slechts dertig dagen. In juni was het leger nog uitgegaan van een periode van minstens zes maanden. Afgelopen nacht viel de negende provinciehoofdstad in een week tijd in de handen van de taliban.
  1. Russische 'Zwarte Makelaar' die gezin met kinderen liet uitmoorden vrij nadat hij 6 maanden voor Wagner vocht in Oekraïne: nabestaanden woest

    Russische 'Zwarte Makelaar' die gezin met kinderen liet uitmoorden vrij nadat hij 6 maanden voor Wagner vocht in Oekraïne: nabestaan­den woest

    Er is ophef in Rusland over de vrijlating van een aantal gevangenen die zich aansloten bij de Wagnergroep, zes maanden gingen vechten in Oekraïne en overleefden. Onder hen de beruchte ‘Zwarte Makelaar’ uit Sint-Petersburg, die onder meer een gezin met twee jonge kinderen liet uitmoorden. Alexander Tyutin (66) reisde intussen naar Turkije, waar hij een nieuw leven begon met zijn vrouw. Tot grote woede van de nabestaanden van zijn slachtoffers.