Afghaanse leraressen protesteren in Kaboel voor de heropening van middelbare scholen voor meisjes. Beeld van afgelopen week.
Volledig scherm
Afghaanse leraressen protesteren in Kaboel voor de heropening van middelbare scholen voor meisjes. Beeld van afgelopen week. © ANP / EPA

Taliban verbieden nieuwsuitzendingen van BBC en Voice of America

De taliban hebben de Britse nieuwszender BBC en de Amerikaanse nieuwszender Voice of America verboden nieuws uit te zenden dat bestemd is voor Afghaanse media. De BBC meldde zondag dat hun uitzendingen in het Perzisch, Oezbeeks en Pashtu uit de lucht zijn gehaald in Afghanistan. De taliban zouden lokale partners van de BBC ook bevolen hebben om de internationale omroepen uit de ether te halen.

 1. "Open de deuren van de meisjesscholen!": Afghaanse vrouwen op straat voor recht op onderwijs

  "Open de deuren van de meisjes­scho­len!": Afghaanse vrouwen op straat voor recht op onderwijs

  In de Afghaanse hoofdstad Kaboel hebben vanmorgen een dertigtal mensen, voornamelijk vrouwen, geprotesteerd aan het Ministerie van Onderwijs van de taliban. De reden hiervoor is de plotse beslissing van de groepering om onderwijs voor meisjes ouder dan twaalf jaar in het land te verbieden, ondanks de eerdere beloftes dit niet te doen. Het feit dat de beslissing viel tijdens de eerste schooldag na zeven maanden, maakte het voor veel Afghaanse scholieres extra pijnlijk.
 2. Rusland verplaatst nog meer stokoud legermateriaal: "Alsof je een verzameling oldtimers voorbij ziet komen”

  Rusland verplaatst nog meer stokoud legermate­ri­aal: "Alsof je een verzame­ling oldtimers voorbij ziet komen”

  Rusland lijkt zo wanhopig op zoek naar extra militair materieel dat het nu zelfs museumstukken naar het front in Oekraïne stuurt. Dat zegt een correspondent van nieuwssite ‘The Kyiv Post’, die beelden deelde waarop te zien is hoe een colonne stokoude legervoertuigen zich in beweging heeft gezet. “Alsof je een verzameling oldtimers voorbij ziet komen”, aldus Jason Jay Smart.
 3. KIJK. Illegale raveparty in Maastricht met ook Belgen beëindigd: beelden tonen hoe politie feestvierders met honden en wapenstok verjaagt

  KIJK. Illegale raveparty in Maastricht met ook Belgen beëindigd: beelden tonen hoe politie feestvier­ders met honden en wapenstok verjaagt

  De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Nederlandse stad Maastricht, vlakbij de Belgische grens, een einde gemaakt aan een illegale raveparty in een leegstaand kantoorpand. De raveparty aan het Wim Duisenbergplantsoen werd bijgewoond door honderden feestgangers uit onder meer Nederland, België, Duitsland, meldt een plaatselijke nieuwssite. Volgens een deelnemer aan het feest waren er ook mensen uit Tsjechië aanwezig.