Talibanstrijders in de zuidwestelijke stad Kandahar.
Volledig scherm
Talibanstrijders in de zuidwestelijke stad Kandahar. © AP

Taliban roepen op tot overleg: “Oorlog in Afghanistan is voorbij”

De taliban hebben de macht in Afghanistan overgenomen, nadat ze ook de hoofdstad Kaboel voor een groot deel onder controle hadden gekregen. In het presidentiële paleis in Kaboel riepen vertegenwoordigers van de islamitische fundamentalisten officieel de overwinning uit, zo was te zien op beelden die de Arabische zender al-Jazeera uitzond. De belangrijke talibanleider mullah Baradar verklaarde in een videoboodschap dat “de echte test om effectief te regeren nu gaat beginnen door de problemen van burgers op te lossen”. Hij merkte op dat de snelle verovering van het land nergens eerder is vertoond.

  1. Trump eist aftreden Biden om situatie in Afghanistan: “Een van de grootste nederlagen in de Amerikaanse geschiedenis”

    Trump eist aftreden Biden om situatie in Afghanis­tan: “Een van de grootste nederlagen in de Amerikaan­se geschiede­nis”

    De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft gereageerd op de situatie in Afghanistan, waar de taliban gisteren vanuit het presidentiële paleis de overwinning hebben uitgeroepen. In een korte verklaring moet vooral zijn opvolger het ontgelden. “Wat Joe Biden met Afghanistan gedaan heeft, is legendarisch. Het zal de geschiedenisboeken ingaan als een van de grootste nederlagen in de Amerikaanse geschiedenis.”