Vluchtelingen uit Kunduz en Takhar in een kamp in Kaboel.
Volledig scherm
PREMIUM
Vluchtelingen uit Kunduz en Takhar in een kamp in Kaboel. © EPA

Taliban heroveren in ijltempo Afghanistan, vrees voor nieuwe vluchtelingenstroom groeit

De Amerikaanse troepen hebben, na twintig jaar ‘boots’ op Afghaanse grond, de hielen nog niet gelicht of de taliban rukt weer gezwind op. De islamisten zijn vandaag ook hoofdstad Kaboel binnengetrokken. Honderdduizenden Afghanen zijn op de vlucht geslagen. Hoe konden de VS en de westerse geallieerden zo falen? Met welk doel zijn de VS in 2001 Afghanistan überhaupt binnengevallen? En is er een nieuwe vluchtelingenstroom op komst naar Europa?

39 reacties

 • David Claesen

  2 maanden geleden
  Ik vind de reacties erg kortzichtig.waarom moeten zoveel mensen zo afzien omdat hun leger gefaald heeft .zo een falen begint altijd aan de top waar men orders geeft. Alleen grote landen zijn in staat dit op te lossen en ik vind dat ze die verantwoordelijkheid hebben.menselijkheid stopt niet aan grenzen we leven allen op dezelfde planeet.
 • Ward Berden

  2 maanden geleden
  Als ze dan toch geen sikkepit bereid zijn om hun land, hun vrijheid en hun vrouwen te beschermen, dan moeten ze ook hier niet komen aankloppen om op onze kap te komen leven.
 • Hilde Eykens

  2 maanden geleden
  Laat alle politieke correcte onzin weg en besef dat we geen plaats meer hebben in Europa ,we zijn zelf aan het zinken met dank aan de EU.
 • Jan Verplancken

  2 maanden geleden
  In die regio is het historisch gezien altijd oorlog geweest. Stammentwisten, godsdienst etc. Het zit blijkbaar in hun genen. Niet mee moeien denk ik dan. Rustig laten doen.
 • Maxime Horemans

  2 maanden geleden
  Hopelijk sluit de eu dat buitengrenzen helemaal ,wij kunnen geen vluchtelingen blijven opvangen., het kost ons alleen nog maar meer belastingsgeld.
 1. Minstens 9 andere lichamen werden gevonden tijdens de zoektocht naar Gabby Petito

  Minstens 9 andere lichamen werden gevonden tijdens de zoektocht naar Gabby Petito

  Negen lichamen zouden zijn ontdekt tijdens de zoektocht naar influencer Gabby Petito en haar vriend Brian Laundrie, dat schrijft de Britse krant Daily Mail. Gabby Petito en haar vriend verdwenen eind augustus tijdens hun roadtrip doorheen de Verenigde Staten. Tijdens de zoektocht naar de twee werden er eerder deze maand reeds lichamen van andere vermiste personen gevonden, maar volgens Daily Mail zou het dus om minstens negen personen gaan.
 2. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.