Afghaanse soldaten eerder deze maand in Herat. De stad, op 150 kilometer van de Iraanse grens en hoofdstad van de gelijknamige provincie, werd toen al belegerd door de taliban.
Volledig scherm
Afghaanse soldaten eerder deze maand in Herat. De stad, op 150 kilometer van de Iraanse grens en hoofdstad van de gelijknamige provincie, werd toen al belegerd door de taliban. © AFP

Taliban claimen verovering Kandahar, tweede stad van Afghanistan, Amerikanen en Britten evacueren personeel ambassade

UPDATEDe taliban zeggen dat ze Kandahar ingenomen hebben, de op een na grootste stad van Afghanistan. De taliban heroverden eerder op donderdag al drie provinciehoofdsteden. Kandahar was de officieuze hoofdstad van de taliban, voordat de islamistische beweging daar begin deze eeuw door de westerse strijdmachten verdreven werd.

 1. "Bid alstublieft voor mij": journaliste die wordt opgejaagd door taliban vertelt haar verhaal

  "Bid alstu­blieft voor mij": journalis­te die wordt opgejaagd door taliban vertelt haar verhaal

  Een jonge journaliste beschrijft de paniek en angst die ze voelt nu ze gedwongen wordt om onder te duiken terwijl heel wat Afghaanse steden in sneltreinvaart in handen vallen van de taliban. “Ik ben een 22-jarige vrouw en ik weet dat de taliban families dwingen om hun dochters weg te schenken aan radicaalislamitische strijders.” De Britse krant The Guardian tekende haar aangrijpende verhaal op.
 2. Amerikaans gerecht wil dat Trump meer overheidsdocumenten teruggeeft: “Nog niet alle papieren die hij uit Witte Huis meenam zijn terecht”

  Amerikaans gerecht wil dat Trump meer overheids­do­cu­men­ten teruggeeft: “Nog niet alle papieren die hij uit Witte Huis meenam zijn terecht”

  Speurders betwijfelen of gewezen president Donald Trump wel alle bij hem bewaarde regeringsdocumenten heeft teruggegeven. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de advocaten van Trump de voorbije week op de hoogte gebracht van die inschatting en heeft erop gewezen dat álle documenten overgemaakt moeten worden, zo melden Amerikaanse media vrijdag.
 3. Krijg tot 50 procent van je verbouwfacturen terugbetaald via de nieuwe Mijn VerbouwPremie
  Livios

  Krijg tot 50 procent van je verbouwfac­tu­ren terugbe­taald via de nieuwe Mijn VerbouwPre­mie

  Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Die nieuwe premie omvat verschillende oudere premies voor renovaties en energiebesparende ingrepen. Voor welke werken kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie precies aanvragen? Hoeveel krijg je terugbetaald? En hoe werkt het systeem precies? Bouwsite Livios.be zocht het uit. Energetisch renoveren blijft immers dé manier om je energieprijzen zoveel mogelijk te beperken.