Lokale strijders tegen de taliban tijdens een oefening in Panjshir. De vallei valt nog buiten de controle van de taliban.
Volledig scherm
Lokale strijders tegen de taliban tijdens een oefening in Panjshir. De vallei valt nog buiten de controle van de taliban. © AFP

Taliban beweren nu heel Afghanistan in handen te hebben na “overwinning in Panjshirvallei”

In Panjshir, de enige Afghaanse provincie die nog niet in handen was van de taliban, woedden vrijdag zware gevechten. Drie bronnen van de taliban lieten inmiddels aan persagentschap Reuters weten dat ze de overwinning in de vallei claimen. Maar de rebellen zeiden eerder dat ze de talibanstrijders zware verliezen hebben toegebracht.

 1. Taliban maken besluit over vrouwenrechten bekend: “Vrouw is geen eigendom, maar een vrij mens”
  12

  Taliban maken besluit over vrouwen­rech­ten bekend: “Vrouw is geen eigendom, maar een vrij mens”

  In Afghanistan zijn de militant-islamistische taliban drie en een halve maand na hun terugkeer aan de macht opgekomen voor het respect voor vrouwenrechten. In een vrijdag bekendgemaakt besluit dragen ze organisaties, religieuze geleerden en ouderlingen op ernstige maatregelen te nemen om vrouwenrechten door te drukken. "Een vrouw is geen eigendom, maar een edel persoon en een vrij mens", stelt het besluit.
 2. Amerikaanse defensieminister verspreekt zich en noemt Rusland “Sovjet-Unie”
  Play

  Amerikaan­se defensiemi­nis­ter verspreekt zich en noemt Rusland “Sov­jet-Unie”

  De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin ging even terug in de tijd en noemde Rusland per ongeluk “de Sovjet-Unie” tijdens een toespraak in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Austin beantwoordde een vraag over hoe de Verenigde Staten plannen te reageren op de mogelijke Russische inval aan de Oekraïense grens. “Wat we ook doen, zal gedaan worden vanuit de internationale gemeenschap. In het beste geval zullen we geen invasie door de Sovjet Unie in Oekraïne zien”, zei de minister.