Een Syrisch kind in een opvangkamp in Niyarah, ten noorden van Aleppo.
Volledig scherm
Een Syrisch kind in een opvangkamp in Niyarah, ten noorden van Aleppo. © AFP

Syrische kinderen zien na tien jaar oorlog geen toekomst meer in hun land

Tien jaar duurt de oorlog in Syrië al, en voor veel kinderen betekent dit dat ze nooit anders hebben gekend. Ze geloven dan ook niet meer in een toekomst in hun land. Dat blijkt uit een rondvraag van de ngo Save The Children bij kinderen in Syrië en onder vluchtelingen in de buurlanden.

 1. “België, vang meer vluchtelingen op. Ze hebben ook dromen”: Abdulazez (21) uit Syrië stelt beelden afgebrand kamp Moria op Lesbos tentoon
  PREMIUM

  “België, vang meer vluchtelin­gen op. Ze hebben ook dromen”: Abdulazez (21) uit Syrië stelt beelden afgebrand kamp Moria op Lesbos tentoon

  De uit Homs in Syrië afkomstige Abdulazez Dukhan (21), die als tiener vier jaar op de vlucht was vooraleer in ons land een nieuwe thuis te vinden, nam in 2018 foto’s in opvangkamp Moria, dat nu afbrandde, op het Griekse eiland Lesbos. Knappe bol Abdulazez, die zich razendsnel integreerde in Kortrijk en Computerwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) studeert, roept Europa en dus ook België op om meer vluchtelingen uit Moria op te nemen. “Geef hen dezelfde kansen die ik kreeg. Er zitten mensen bij die veel potentieel hebben en een nieuw leven willen opbouwen”, zegt Abdulazez. Hij stelt vanaf donderdag zijn foto’s tentoon in het OC in Marke.
 1. Vlaamse werkte in vluchtelingencentrum op Lesbos: “Kinderen denken er aan zelfdoding: veel uitzichtlozer wordt het niet”
  PREMIUM

  Vlaamse werkte in vluchtelin­gen­cen­trum op Lesbos: “Kinderen denken er aan zelfdoding: veel uitzichtlo­zer wordt het niet”

  Het was al doffe ellende op Lesbos, maar stilaan lijkt de situatie er compleet uitzichtloos. "Veel kinderen die we in ons plaatselijk ziekenhuis behandelen, hebben zelfs al aan zelfdoding gedacht", zegt Caroline Willemen (33) van Artsen Zonder Grenzen. Terwijl de vluchtelingen blijven aankomen op het Griekse eiland, schetst de Vlaamse hulpverleenster een huiveringwekkend beeld van de toestand in het overbevolkte opvangcentrum van Moria.
 2. Belinda lokt moordenaars van haar dochter in de val door hen met vals profiel te ‘verleiden’ op sociale media
  3

  Belinda lokt moorde­naars van haar dochter in de val door hen met vals profiel te ‘verleiden’ op sociale media

  Sociale media inschakelen om met een vals profiel de bende op te sporen die je dochter vermoord heeft? Klinkt als het scenario van de betere thriller, maar voor Belinda Lane was het helaas bittere realiteit. In de gloednieuwe Netflix-documentaire ‘Why Did You Kill Me?’ legt de vrouw uit hoe ze wel heel ver ging om het vertrouwen van de daders te winnen. Tot verleiden toe...
 1. Vrouw spuwt in gezicht van personeel: "Waag het niet om zo tegen mij te praten"
  Play

  Vrouw spuwt in gezicht van personeel: "Waag het niet om zo tegen mij te praten"

 2. Verdwaalde hiker neemt foto van zijn benen en wordt teruggevonden
  Play

  Verdwaalde hiker neemt foto van zijn benen en wordt teruggevon­den