Surinaamse president Desi Bouterse veroordeeld voor decembermoorden in 1982
UPDATEDe Surinaamse president Desi Bouterse is veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de moord op vijftien politieke tegenstanders op 8 december 1982. Dat heeft de krijgsraad vandaag bekendgemaakt tijdens een urenlange zitting. Bouterse is medeplichtig bevonden aan moord. De president is momenteel op staatsbezoek in China. De Surinaamse regering vraagt de bevolking vooral rustig te blijven.
Het Openbaar Ministerie had ook twintig jaar celstraf geëist tegen de inmiddels 74-jarige Bouterse, de hoofdverdachte in het strafproces. Hij was destijds de leider van het militaire bewind. Nabestaanden stelden na de bekendmaking van het vonnis dat ze niet anders hadden verwacht.
In het jarenlang lopende proces waren er 25 verdachten. Tegen negen van hen, onder wie Bouterse, werd twintig jaar cel geëist. Alle verdachten hebben ontkend dat zij de moorden hebben gepleegd.
Zes militairen zijn net als Bouterse schuldig bevonden. Benny Brondenstein, Ernst Gefferie en Iwan Dijksteel kregen elk 15 jaar cel opgelegd. Stephanus Dendoe, Kenneth Kempes en Luciën Lewis 10 jaar. Net als bij hoofdverdachte Bouterse is geen gevangenneming gelast. De overige verdachten zijn reeds overleden of vrijgesproken door de krijgsraad.
Vooronderzoek
Het vooronderzoek in de zaak begon in 2000 en het strafproces in 2007. Het proces werd enkele keren onderbroken, onder meer omdat het Surinaamse parlement in 2012 een omstreden amnestiewet aannam, waardoor verdachten van de decembermoorden niet konden worden bestraft. In 2015 bepaalde het Surinaamse hof van justitie dat het OM de verdachten alsnog kon vervolgen, ondanks de amnestiewet.
Medio 2017 kwam de aanklager met een maximale strafeis van twintig jaar tegen Bouterse. Die zou aanwezig zijn geweest op Fort Zeelandia, waar de slachtoffers zijn gemarteld en gedood. Het OM gaf destijds aan dat het geen bewijs had dat Bouterse zelf had geschoten.
Staatsgreep
Bouterse werd geboren in 1945. In 1968 kwam hij in Nederland terecht en koos hij voor een militaire opleiding. Een maand voor de onafhankelijkheid van Suriname in november 1975 keerde hij terug naar Paramaribo. De man ergerde zich na zijn terugkeer aan het in zijn ogen chaotische landsbestuur en de slechte staat van de Surinaamse krijgsmacht. Met vijftien andere sergeanten pleegde hij in 1980 een staatsgreep die in eerste instantie in Suriname - en in Nederland - niet tot grote afkeuring leidde.
Toch groeide de aversie tegen het steeds knellender militair bestuur snel. Op 8 en 9 december 1982 schreef de jonge natie de zwartste bladzijde uit de nationale geschiedenis. In Fort Zeelandia in Paramaribo werden vijftien vermeende tegenstanders gemarteld en vermoord.
De dood van de vooraanstaande Surinamers was volgens Bouterse en de zijnen het gevolg van plannen voor een tegencoup en de slachtoffers zouden op de vlucht zijn doodgeschoten. Bouterse heeft de “politieke verantwoordelijkheid” voor de moorden erkend, maar hij bleef volhouden nooit zelf te hebben geschoten.
Cokehandel
Na de formele terugkeer van een burgerbewind in 1987 behield Bouterse zowel politieke als zakelijke macht. Hij ontvouwde lucratieve praktijken in de cokehandel. In Nederland werd hij in 2000 in hoger beroep bij verstek tot elf jaar cel veroordeeld.
Ondanks zijn omstreden activiteiten wist Bouterse in 2010 president van het Zuid-Amerikaanse land te worden. Veel Surinamers waren gevoelig voor zijn beloftes om meer banen en huizen te creëren en meer geld uit te trekken voor sociale voorzieningen.Vijf jaar later volgde de herverkiezing van de oud-legerleider. Een jaar later werd het proces over de Decembermoorden hervat. Dat was in 2007 van start gegaan, maar in 2012 stilgelegd.
Van China naar Suriname
De 74-jarige Bouterse is op geen enkele zitting van de krijgsraad verschenen en ook vrijdag, op de dag van zijn veroordeling, liet hij verstek gaan wegens een staatsbezoek aan China. Bouterse keert zondag terug naar zijn land. Zijn vrouw heeft dat bekendgemaakt in een boodschap aan partijgenoten van Bouterses NDP.
NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams zegt tegen de Surinaamse krant De Ware Tijd dat zijn partij voorbereidingen treft om de president zondagochtend op grootse wijze te onthalen op luchthaven Zanderij. “Wij gaan onze voorzitter een daverend welkom geven”, aldus Abrahams.
Regering roept op tot kalmte
De regering van Suriname vraagt de bevolking vooral rustig te blijven. De oproep komt van het Nationaal Informatie Instituut (NII). De korte verklaring van het overheidsinstituut wordt afgesloten met de wens “dat de democratie hoog in het vaandel blijft”.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Populaire smartphonedeals onder de loep: interessant of te mooi om waar te zijn?
-
buitenland
Grote verslagenheid in Suriname na bootongeluk dat zeven levens eist
Bij een bootongeluk op de Surinaamse rivier de Coppename zijn vrijdag zeven mensen omgekomen. Onder de dodelijke slachtoffers zijn ook kinderen. Drie opvarenden, waaronder twee kinderen, worden nog vermist. Dat melden diverse media in Suriname. -
Nonchalant en een beetje vintage: topmodel Bella Hadid (26) zweert bij dit type handtas
Bella Hadid is een van de grootste trendsetters van ’t moment. Wat zij draagt, wordt gekopieerd. En ja, het topmodel houdt ook van het betere handtassenwerk. Haar ultieme favoriet? De nonchalante slouchy tas. Hét perfecte accessoire om een chique outfit draagbaar te maken of een casual look extra punch te geven. Imiteer haar look met deze vijftien betaalbare tassen. -
-
Leerlingen van De Bosrank met kraampje op de markt in Zingem om Surinaamse scholen te steunen
-
Mijnenergie
Welkomstkorting van 500 euro voor gas en stroom? Zo mispak je je niet aan de kleine lettertjes
De energieleveranciers hengelen weer intensief naar nieuwe klanten. Ze gebruiken onder meer welkomstkortingen als geliefd lokmiddel. Vooral de grote marktspelers kennen interessante voordelen toe, tot zelfs meer dan 500 euro wanneer je een contract voor aardgas en elektriciteit bij hen afsluit. Bij vaste tarieven blijven de kortingen voorlopig onbestaande of zeer beperkt. Mijnenergie.be maakt een overzicht. -
Rusland deelt 1,5 miljoen paspoorten uit in bezette gebieden in Oekraïne
Rusland heeft al 1,5 miljoen paspoorten uitgereikt aan inwoners van bezette gebieden in Oekraïne. Dat heeft de Russische eerste minister Michail Misjoestin meegedeeld. Het uitdelen van Russische paspoorten wordt beschouwd als een strategie van Moskou om die gebieden steviger in zijn greep te krijgen. -
46
Wagnerbaas lijkt Poetin frontaal aan te vallen in nieuw interview: “Als je een oorlog begint, heb dan alsjeblieft karakter, wilskracht en stalen ballen”
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDavey Elberts
ANN LIMBOS