Het is over en uit voor het Begoña-festival.
Volledig scherm
Het is over en uit voor het Begoña-festival. © EPA

Stierenvechtfestival in Spanje geschrapt nadat stieren ‘Feminista’ en ‘Nigeriano’ genoemd worden

De noord-Spaanse stad Gijón heeft haar eeuwenoude jaarlijkse stierenvechtfestival in de ban gedaan. Niet wegens de dierenmishandeling, maar omdat twee van deze week gedode stieren ‘Feminista’ en ‘Nigeriano’ genoemd werden. Daarmee heeft het festival volgens de burgemeester ‘verschillende lijnen overschreden’.

  1. Nog nooit zo’n lange periode zonder corrida's: Spaanse vechtstierenfokkers op rand van faillissement

    Nog nooit zo’n lange periode zonder corrida's: Spaanse vechtstie­ren­fok­kers op rand van faillisse­ment

    De coronapandemie in Spanje spaart ook de sector van de stierengevechten allerminst. Sinds Europa vorige lente in lockdown ging, zijn de arena’s desolate plekken. Zo’n lange periode zonder stierengevechten is ongezien in de Spaanse geschiedenis. Zelfs in oorlogstijd gingen de corrida’s door, weet InSpanje. De vechtstierenfokkers dreigen door de stilstand massaal financieel kopje-onder te gaan.
  2. Nederlands meteorologisch instituut waarschuwt voor snellere stijging van zeespiegel

    Nederlands meteorolo­gisch instituut waarschuwt voor snellere stijging van zeespiegel

    Ook voor Nederland zijn de risico's die de klimaatverandering met zich meebrengt, groter geworden. Daarvoor waarschuwde het Nederlandse meteorologische instituut (KNMI) maandag in een onderzoeksrapport. Zo kan de zeespiegel aan de Nederlandse kust sneller stijgen dan eerder werd verwacht en stijgt het risico op hevige buien in de zomer. Ook kan Nederland vaker met droogte te maken krijgen dan volgens eerdere berekeningen.