Wagner-baas Yevgeni Prigozjin en Russisch president Vladimir Poetin
Volledig scherm
Wagner-baas Yevgeni Prigozjin en Russisch president Vladimir Poetin © Getty Images/ Reuters

Ster van Wagner-baas is tanende, Poetin vertrouwt opnieuw op eigen leger

Wagner-baas Jevgeni Prigozjin was lange tijd een rijzende ster bij de Russische machthebbers, maar hij lijkt nu steeds meer uit de gratie te vallen. Volgens militaire deskundigen heeft Prigozjin in het Kremlin en bij Poetin aan prestige ingeboet omdat hij onder meer zijn belofte niet heeft kunnen inlossen om met zijn huurlingenleger Bachmoet in te nemen. Dat schrijft het gerenommeerde ‘Institute for the Study of War’ (ISW) in zijn recentste rapport.

25 reacties

 • Nestor simons

  2 weken geleden
  Poetin heeft gewoon schrik dat het wagnerhoofd hem omverschiet en zelf de macht in handen neemt
 • Marc Spandel

  2 weken geleden
  Ieder individu kan zich een mening vormen over hoe deze oorlog kan eindigen, maar één ding kunnen we misschien al met zekerheid vaststellen. Poetin is als een roofdier dat met alle mogelijke middelen (wapens, manipulatie, bangmakerij, mooie beloften enz.) de zwakheden (toegeeflijkheid) van anderen misleidt om hen daarna met veel geweld alles af te pakken (recht op leven, recht op mening, recht op eigendom, recht op vrijheid).
 • Roos Thuinmans

  2 weken geleden
  Kan toch niet dat de Russische bevolking dat blijft slakken. Dat zijn toch ook mensen met verstand?
 • Jozef wyns

  2 weken geleden
  De Russen zijn blijkbaar Slaven in de twee betekenissen van het woord, als ethnische groep ( Slaven) en als onderworpenen ( slaven) Zij kunnen nooit winnen omdat de Oekraïners vechten voor hun land , hun vrijheid, en de Russen niet, die ( de soldaten) weten zelfs niet waarvoor ze strijden.
 • luc vanderlinden

  2 weken geleden
  Een land en zijn bevolking letterlijk aan flarden schieten zonder enige rechtvaardiging, behalve idioot imperialisme … en al die leugens en bedrog ! De beschaafde wereld kan gewoonweg niet toelaten dat deze barbaarse leiders enig voordeel halen uit hun “speciale operatie”. We hadden kunnen hopen dat het russische volk zelf een einde zou maken aan deze oorlogsmisdaden, maar dat schijnt niet te gebeuren !
 1. Dodental stijgt razendsnel in Turkije en Syrië na krachtige aardbeving, en het rommelt nog steeds: nu al ruim 1.500 doden, tweede krachtige beving gemeld
  Update

  Dodental stijgt razendsnel in Turkije en Syrië na krachtige aardbeving, en het rommelt nog steeds: nu al ruim 1.500 doden, tweede krachtige beving gemeld

  Bij een zware aardbeving met een kracht van 7,8 in het zuiden van Turkije zijn al ruim 1.500 doden en duizenden gewonden gevallen, zowel in Turkije als in buurland Syrië. De tellers lopen helaas pijlsnel op: zeker 912 mensen zijn in Turkije om het leven gekomen door de beving. Het aantal gewonden is vastgesteld op bijna 5.400. In buurland Syrië vielen er nog eens zeker 592 doden en meer dan duizend gewonden. De vrees bestaat dat de dodentol nog hoger zal oplopen, want er liggen nog veel mensen onder het puin. Tot overmaat van ramp blijft het rommelen in het gebied. Net voor de middag (Belgische tijd) was er na een reeks naschokken na de eerste beving nog eens een zeer krachtige aardbeving iets noordelijker, met een kracht van 7,5.
 2. STREAMINGTIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel
  TV

  STREAMING­TIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel

  Terwijl Netflix nog volop debatteert of het een vervolgseizoen wil op ‘That ‘90s Show’, de recente spin-off van ‘That ‘70s Show’, doken wij de archieven in op zoek naar spin-offs die wel een gezond en lang leven beschoren waren. Hoewel de geschiedenis al een paar keer heeft aangetoond dat spin-offs vaker inferieur zijn aan hun voorlopers (denk maar aan ‘The Mandalorian’-spin-off ‘The Book of Boba Fett’ of de ‘Friends’-spin-off ‘Joey’) hebben we er toch vijf gevonden die het succes van hun voorouder niet alleen evenaren, maar zowaar overtreffen. Een overzicht!
 3. Na het neerhalen van de spionageballon: “Biden had geen andere keuze, maar de Koude Oorlog met China lijkt begonnen”
  PREMIUM

  Na het neerhalen van de spionage­bal­lon: “Biden had geen andere keuze, maar de Koude Oorlog met China lijkt begonnen”

  “Als het incident met de neergehaalde spionageballon één zaak duidelijk maakt, dan wel dat steeds meer wijst op een Koude Oorlog tussen de VS en China, die járen en mogelijk zelfs decennia kan duren.” Zo zegt professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen en KU Leuven) nadat de intussen beruchte Chinese ballon zaterdagavond door een Amerikaanse straaljager werd neergehaald. “Wat mij vooral verontrust is dat China nu nóg meer de banden met Rusland zal aanhalen.”
 1. Wagnergroep: “We sturen lichamen van Oekraïense soldaten die sneuvelden in Soledar terug in twintig vrachtwagens”

  Wagner­groep: “We sturen lichamen van Oekraïense soldaten die sneuvelden in Soledar terug in twintig vrachtwa­gens”

  De strijd om het Oekraïense mijnstadje Soledar heeft aan beide zijden onnoemelijk veel levens gekost. Het Russische huurlingenleger Wagner is nu van plan om de lichamen van Oekraïense soldaten die daar gesneuveld zijn terug te sturen naar hun thuisbasis. Dat zou in konvooi met een twintigtal vrachtwagens gebeuren, schrijft persagentschap Reuters. Om hoeveel slachtoffers het precies zou gaan, is niet duidelijk.