Taliban-strijders in Ghazni, ten zuidwesten van Kaboel.
Volledig scherm
Taliban-strijders in Ghazni, ten zuidwesten van Kaboel. © AP

Steeds meer landen evacueren ambassadepersoneel uit Afghaanse hoofdstad Kaboel, taliban nemen tweede en derde grootste stad van het land in

Steeds meer landen nemen maatregelen voor hun ambassadepersoneel in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, nu de taliban snel oprukken. Gisteren en vannacht vielen ook Kandahar en Herat, de tweede en de derde grootste stad van het land, in handen van de radicaalislamitische beweging. Onder andere Denemarken en Duitsland volgen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, en halen hun personeel (deels) weg. België heeft al enkele jaren geen diplomatieke post meer in het land. 

32 reacties

 • karel dillen

  1 jaar geleden
  Hopelijk houden ze de VS daar nu definitief buiten
 • Janna Boonstra

  1 jaar geleden
  Iedereen hier die denkt dat westerse waarden dat land kan redden snapt er werkelijk niets van. Het is alsof Nederland de Belgen gaat zeggen hoe ze moeten leven. Wat denkt u zelf?
 • Marc Verdonck

  1 jaar geleden
  Echte strijders terwijl het leger gaat lopen, maar volgens de president vlotte de gesprekken met de taliban heel goed! Binnen enkele jaren staan ze voor de poorten van Europa. Onze 200 Belgische soldaten zullen niet weten waar te kruipen.
 • Frank Louman

  1 jaar geleden
  Als zelfs de bevolking niet wil vechten voor hun vrijheid dan heb je een probleem.
 • Dirk Jansen

  1 jaar geleden
  Het zoveelste zooitje dat de usa achterlaat!! En Europa hinkt erachter na !
 1. “Illegale werkkrachten bouwen mee aan olympisch dorp in Parijs voor Spelen van 2024”

  “Illegale werkkrach­ten bouwen mee aan olympisch dorp in Parijs voor Spelen van 2024”

  Voor de bouw van het olympisch dorp in Parijs voor de Spelen van 2024 worden illegale arbeidskrachten ingezet. Dat stelde de Franse krant ‘Le Monde’ zelf vast. Vaak komen de ongedocumenteerde personen uit het Afrikaanse Mali en gebruiken ze verblijfsvergunningen van landgenoten die wél legaal in Frankrijk wonen. Volgens ‘Le Monde’ doen de bouwbedrijven nauwelijks controles en stellen politici zich “hypocriet” op.
 2. Nog twee provinciehoofdsteden in zuiden vallen in handen van taliban, NAVO vergadert vrijdag over Afghanistan

  Nog twee provincie­hoofd­ste­den in zuiden vallen in handen van taliban, NAVO vergadert vrijdag over Afghanis­tan

  Met Tarin Kowt in de provincie Uruzgan en Qalat in de provincie Zaboel hebben de militant-islamitische taliban nog twee provinciehoofdsteden in het zuiden van Afghanistan in handen gekregen. Eerder had de groepering ook de controle overgenomen over Lashkar Gah, de hoofdstad van de provincie Helmand, Kandahar en Pol-e Alam, de hoofdstad van de Afghaanse provincie Logar. De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, zit vrijdag om 14 uur een bijeenkomst van de ambassadeurs van de lidstaten over Afghanistan voor.