Staatsgreep in Myanmar: regeringsleider Aung San Suu Kyi opgepakt door het leger
Aung San Suu Kyi, de regeringsleider van Myanmar, is samen met andere politieke kopstukken in de nacht van zondag op maandag opgepakt door het leger. Enkele uren later riepen militairen de noodtoestand uit voor een periode van een jaar. Een voormalig generaal, Myint Swe, is aangesteld als waarnemend president. Het leger heeft beloofd nieuwe verkiezingen te houden. De macht wordt overgedragen aan de winnende partij als de noodtoestand voorbij is. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres heeft de arrestaties sterk veroordeeld. Dat deden ook Europees president Charles Michel en onze buitenlandminister Sophie Wilmès (MR).
De Nationale Liga voor Democratie (NLD), de partij van de gearresteerde regeringsleider van Myanmar Aung San Suu Kyi, heeft de bevolking van het land inmiddels opgeroepen de staatsgreep niet te accepteren en spoort het volk aan om te protesteren. “De acties van het leger maken van het land opnieuw een dictatuur”, stelt de regeringspartij in een verklaring namens Suu Kyi. “Ik spoor mensen aan dit niet de accepteren en met hun hele hart te protesteren tegen de staatsgreep”
De afgelopen dagen liep de spanning tussen de regering en het leger van Myanmar vanwege vermeende verkiezingsfraude op. Afgelopen dinsdag meldde het Myanmarese leger nog een staatsgreep “niet uit te sluiten” als het geen mogelijkheid zou krijgen om de verkiezingsresultaten van afgelopen november te verifiëren. Die verkiezingen werden met een overweldigende meerderheid gewonnen door de partij van Aung San Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.
Arrestaties
De staatsgreep gebeurde enkele uren voor een nieuw verkozen parlement zou samenkomen. Enkele uren na de arrestaties hebben de soldaten in een videoboodschap op de militaire televisie laten weten dat de arrestaties inderdaad het gevolg zijn van de vermeende verkiezingsfraude. Volgens Suu Kyi's partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD) zijn die verkiezingen echter eerlijk verlopen.
“Verkiezingen noch vrij noch eerlijk”
Legerwoordvoerder generaal-majoor Zaw Min Tun beweerde dinsdag nog het tegendeel en zei dat de verkiezingen “noch vrij noch eerlijk” waren verlopen. Hij beweerde dat er ten minste 8,6 miljoen gevallen van fraude waren geregistreerd, waaronder duizenden honderdjarigen en minderjarige kiezers.
Het parlement, waar de partij van Aung San’s Suu Kyi 396 van de 476 zetels behaalde, weigerde echter een buitengewone zitting bijeen te roepen over de beschuldigingen.
Ondanks de grote meerderheid van de NLD-partij, controleerde het leger nog steeds drie belangrijke ministeries (Binnenlandse Zaken, Defensie en Grenzen). Die gang van zaken was een overblijfsel van de jarenlange militaire junta die het land een halve eeuw lang, tot 2011, regeerde.
“Vastgehouden in de hoofdstad”
Rond middernacht Belgische tijd in de nacht van zondag op maandag meldde een woordvoerder van de NLD-partij dat Aung San Suu Kyi samen met andere prominenten, onder wie president Win Myint, ‘s morgens vroeg door het leger was gearresteerd en meegenomen. “We hebben gehoord dat ze vastgehouden wordt in Naypyidaw” (de hoofdstad van het land, red.), klonk het bij woordvoerder Myo Nyunt. Hij riep aanhangers van de partij op niet overhaast te reageren en zich aan de wet te houden. Hij verwachtte zelf ook nog opgepakt te worden.
In de straten van hoofdstad Naypidaw en Rangoon, de grootste stad, patrouilleren soldaten. Voorlopig zijn er geen berichten over geweld. De staatstelevisie meldde technische problemen, waardoor het niet mogelijk was om uit te zenden. Ook waren alle telefonische verbindingen met de hoofdstad verbroken en traden er grootschalige internetproblemen op. Reuters en een correspondent van de BBC meldden dat tientallen soldaten zich op straat bevonden, onder meer bij het stadhuis in de grote stad Yangon.
Kritiek
De partij van Aung San Suu Kyi kreeg de afgelopen jaren al veel internationale kritiek te verduren voor haar aanpak van de Rohingyamoslimcrisis, maar is nog steeds zeer populair bij de Myanmarese bevolking.
Niet alleen het Myanmarese leger, maar ook verscheidene mensenrechtenorganisaties hebben de legitimiteit van de verkiezingen van november in twijfel getrokken. In gebieden waar etnische partijen een goede kans hadden om te winnen, werden verkiezingen afgelast wegens “veiligheidsredenen”. Ook de 600.000 Rohingya, aan wie het Myanmarese staatsburgerschap wordt ontzegd, mochten niet stemmen.
Het leger van Myanmar, dat in het verleden tientallen jaren over het land heerste, belooft voor de komende stembusgang vast te houden aan een “echte meerpartijendemocratie”. Ze stelden in een verklaring op Facebook dat de aankomende verkiezingen “vrij en eerlijk” zullen zijn.
VN veroordeelt arrestatie Aung San Suu Kyi
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Antonio Guterres heeft de arrestatie van Aung San Suu Kyi door het leger in Myanmar sterk veroordeeld. De gebeurtenissen brengen volgens Guterres “een zware klap toe aan de democratische hervormingen in Myanmar.” De VN-Veiligheidsraad zou in de komende dagen over de kwestie vergaderen.
Ook Europees president Charles Michel veroordeelt de coup en roept het leger in Myanmar op om iedereen die op een onwettige manier aangehouden werd, vrij te laten. “De uitslag van de vierkiezingen moet gerespecteerd worden en het democratische proces hersteld.”
Onze buitenlandminister Sophie Wilmès sluit zich daarbij aan. “Zeer bezorgd over de situatie in Myanmar”, schrijft ze op Twitter. “We veroordelen met klem een staatsgreep die erop gericht is de democratie te ondermijnen, alsook de arrestaties van verkozenen zoals ASSK. Wij zullen samen met onze Europese partners nagaan welk gevolg aan deze acties moet worden gegeven.”
Ook de VS en Australië hebben al opgeroepen tot de vrijlating van Aung San Suu Kyi en de andere politieke leiders van haar partij. Australië zegt erg bezorgd te zijn over de berichtgeving rondom de situatie. “We roepen het leger op de wet te volgen, geschillen op een wettige manier op te lossen en iedereen die onrechtmatig is opgepakt onmiddellijk vrij te laten”, zegt de Australische minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne in een verklaring.
De Amerikaanse regering zegt actie te ondernemen als de arrestanten niet vrij worden gelaten. “De VS zullen actie ondernemen als de verantwoordelijken deze stappen niet terugdraaien”, staat in een verklaring van het Witte Huis. Japan laat weten nog niet van plan te zijn Japanners uit Myanmar weg te halen. Wel zegt de regering de situatie in de gaten te houden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hulpverleners eisen actieplan tegen fysiek en verbaal geweld
Het geweld tegen hulpverleners blijft toenemen. Verschillende federaties van verpleegkundigen en zorgverleners stappen daarom deze maand nog naar de federale en regionale kabinetten die verantwoordelijk zijn voor de zorgsector. Ze willen dat de overheid maatregelen neemt om het probleem terug te dringen. Dat schrijft het Belang van Limburg vandaag. -
2
Zwitserse Hoogvlakte gaat steeds meer lijken op Toscane door klimaatopwarming
Als gevolg van de klimaatverandering gaat het landschap van de Zwitserse Hoogvlakte steeds meer lijken op dat van de Italiaanse regio Toscane, waarschuwt de Zwitserse stichting voor landschapsbescherming (fp). De stichting wijst op de gevolgen van die 'toscanisering' voor het toeristische kapitaal van het landschap. -
Livios
Een nieuwe keuken kost snel 15.000 euro: met deze 5 tips druk je de prijs
De keuken is vaak de eerste ruimte die je vernieuwt, nadat je een huis of appartement hebt gekocht. We willen deze ruimte meestal anders, beter, meer naar onze eigen smaak en behoefte inrichten. Maar het budget strooit meer dan eens roet in het eten: de gemiddelde prijs voor een volledig uitgeruste keuken ligt namelijk op zo’n 10.000 à 15.000 euro. Bouwsite Livios geeft vijf praktische tips om de prijs te drukken. -
-
Bizar beeld uit Rotterdam: stip in de lucht blijkt koorddanser te zijn
Verbazing alom in Rotterdam maandagavond. Tussen de Zalmhaventoren en De Rotterdam, twee hoogbouwtorens, was op grote hoogte een lijn gespannen. Niet veel later steeg de verbazing toen er een klein stipje te zien was. Het bleek een koorddanser die zich langzaam van de ene naar de andere kant van de rivier bewoog. -
Mijnenergie
Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips. -
Gouden 113
Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden. -
Oorlog in Oekraïne
Bezette Oekraïense regio wil referendum over opname in Rusland
De door Moskou aangewezen autoriteiten in de gedeeltelijk bezette Oekraïense regio Zaporizja kondigden officieel voorbereidingen aan voor een referendum omtrent de aanhechting van het gebied aan Rusland. "Ik heb een order ondertekend opdat de centrale kiescommissie voorbereidingen begint te treffen voor de organisatie van een referendum omtrent de aanhechting aan Rusland", zei Jevgeni Balitski, als hoofd van het door Moskou aangesteld civiel en militair bestuur van deze door de Russen bezette zuidelijke regio.