Aung San Suu Kyi kreeg in 1991 nog de Nobelprijs voor de Vrede, maar ligt nu internationaal onder vuur vanwege beschuldigingen over genocide op de Rohingya-minderheid. In eigen land blijft ze onverminderd populair.
Volledig scherm
Aung San Suu Kyi kreeg in 1991 nog de Nobelprijs voor de Vrede, maar ligt nu internationaal onder vuur vanwege beschuldigingen over genocide op de Rohingya-minderheid. In eigen land blijft ze onverminderd populair. © REUTERS

Staatsgreep in Myanmar: regeringsleider Aung San Suu Kyi opgepakt door het leger

Aung San Suu Kyi, de regeringsleider van Myanmar, is samen met andere politieke kopstukken in de nacht van zondag op maandag opgepakt door het leger. Enkele uren later riepen militairen de noodtoestand uit voor een periode van een jaar. Een voormalig generaal, Myint Swe, is aangesteld als waarnemend president. Het leger heeft beloofd nieuwe verkiezingen te houden. De macht wordt overgedragen aan de winnende partij als de noodtoestand voorbij is. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres heeft de arrestaties sterk veroordeeld. Dat deden ook Europees president Charles Michel en onze buitenlandminister Sophie Wilmès (MR).

 1. Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
  Mijnenergie

  Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten

  De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips.
 2. Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
  Gouden 11
  3

  Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwat­chers kijken vooruit

  De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden.
 3. Bezette Oekraïense regio wil referendum over opname in Rusland
  Oorlog in Oekraïne

  Bezette Oekraïense regio wil referendum over opname in Rusland

  De door Moskou aangewezen autoriteiten in de gedeeltelijk bezette Oekraïense regio Zaporizja kondigden officieel voorbereidingen aan voor een referendum omtrent de aanhechting van het gebied aan Rusland. "Ik heb een order ondertekend opdat de centrale kiescommissie voorbereidingen begint te treffen voor de organisatie van een referendum omtrent de aanhechting aan Rusland", zei Jevgeni Balitski, als hoofd van het door Moskou aangesteld civiel en militair bestuur van deze door de Russen bezette zuidelijke regio.