Onderwaterarcheologen hebben het lang verloren gewaande zusterschip van de Vasa ontdekt.
Volledig scherm
Onderwaterarcheologen hebben het lang verloren gewaande zusterschip van de Vasa ontdekt. © AFP

Spectaculaire vondst: wrak ontdekt van Zweeds oorlogsschip uit 17de eeuw

Onderwaterarcheologen hebben in de buurt van de Zweedse hoofdstad Stockholm het wrak ontdekt van een gezonken Zweeds oorlogsschip uit de 17e eeuw. Deskundigen spreken over een spectaculaire vondst. Het schip werd door dezelfde Nederlandse scheepsbouwer gemaakt als de wereldberoemde Vasa. De Vasa kapseisde meteen op haar eerste reis en werd in 1961 geborgen uit de haven van Stockholm.

 1. Wrakduiker Vic Verlinden (69) bundelt unieke foto’s van de Lusitania: “Het op een na bekendste scheepswrak ter wereld geeft langzaam zijn geheimen bloot”
  PREMIUM
  Schelle

  Wrakduiker Vic Verlinden (69) bundelt unieke foto’s van de Lusitania: “Het op een na bekendste scheeps­wrak ter wereld geeft langzaam zijn geheimen bloot”

  Duikpionier Vic Verlinden (69) nam tussen 2018 en 2022 deel aan verschillende expedities naar het wrak van de Lusitania, het bekende passagiersschip dat in 1915 door de Duitsers tot zinken werd gebracht. De Schellenaar heeft zijn ervaringen én de indrukwekkende beelden die hij daarbij maakte nu gebundeld in een boek. “Het is pas de eerste keer dat het wrak zo gedetailleerd in beeld wordt gebracht.”
 2. Gigantische berg afval zorgt voor verschrikkelijke geur in Parijs

  Giganti­sche berg afval zorgt voor verschrik­ke­lij­ke geur in Parijs

  Het stinkt in Parijs en dat heeft maar één oorzaak: een duizelingwekkende berg afval. Die ligt er omdat de vuilnisophalers nu al bijna twee weken staken tegen de veelbesproken pensioenhervorming van president Macron. Daardoor stapelde er zich meer dan 10.000 ton afval op in de straten van de Franse hoofdstad. Vorige week werden al mensen opgevorderd om een soort minimumdienstverlening te verzekeren. Nu zal Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, een “crisiscel” activeren. De crisiscel komt elke dag samen. Bedoeling is om de “continuïteit van de openbare diensten” in Parijs te verzekeren.
 1. Vanaf welke leeftijd geef je je kind zakgeld? En wanneer is het tijd voor een eigen zichtrekening? Deze vijf stappen helpen je op weg
  Spaargids.be

  Vanaf welke leeftijd geef je je kind zakgeld? En wanneer is het tijd voor een eigen zichtreke­ning? Deze vijf stappen helpen je op weg

  Niet al je centen meteen uitgeven, maar ook voldoende sparen: dat is een essentiële levensles. Daarom biedt Wikifin tijdens ‘De Week van het Geld’, van 20 tot 26 maart, allerlei gratis spelen aan waarmee kinderen op een leuke manier met geld leren omgaan in de klas. Wil je hen ook thuis leren sparen en verstandig spenderen? Maak er werk van in vijf stappen, samen met Spaargids.be.