‘Speaker’ Bercow geeft geen toestemming voor stemming over Johnsons brexitdeal
UPDATEHet Britse Lagerhuis zal vandaag niet stemmen over de deal van premier Boris Johnson. Dat heeft parlementsvoorzitter John Bercow aangekondigd. Het besluit van Bercow is een nieuwe tegenvaller voor de regering. Johnsons laatste mogelijkheid is om de brexitwetgeving deze week nog in hoog tempo door het Britse parlement te loodsen.
Delen per e-mail
De regering wilde het Lagerhuis zaterdag ook al vragen om goedkeuring voor de overeenkomst die premier Boris Johnson sloot met de EU. Het parlement stemde echter voor een amendement dat die cruciale stemming toen onmogelijk maakte. In het amendement stond dat de deal pas wordt goedgekeurd als de bijbehorende wetgeving is geïmplementeerd. Johnson moest de EU daardoor met tegenzin vragen om uitstel van de brexit. Hij miste namelijk een deadline die het parlement hem had opgelegd.
Bercow verbood de stemming vandaag, omdat parlementaire regels voorschrijven dat een regering eenzelfde motie niet nogmaals in stemming mag brengen. “Over deze kwestie is minder dan 49 uur geleden al beslist”, zei de voorzitter. Hij beklemtoonde dat in het aangenomen amendement staat dat nu eerst de brexitwetgeving aangenomen moet worden.
Het besluit van Bercow is een tegenvaller voor de regering. Die had volgens de BBC het verzoek aan de EU om brexituitstel kunnen intrekken als het vandaag alsnog de ‘meaningful vote’ over de deal had gewonnen. Dat had de druk op het parlement verhoogd om de brexitwetgeving snel goed te keuren. Johnson is “teleurgesteld dat Bercow ons de kans ontzegd heeft om de wens van het volk na te komen”, klinkt het in een eerste reactie.
En zo vallen de opties voor Johnson om de EU op de deadline van 31 oktober met een deal te verlaten vallen stilaan weg.
De regering moet nu proberen om parlementaire goedkeuring te krijgen over de zogenaamde ‘withdrawal agreement bill’ (WAB), die de nieuwe brexitdeal met de EU omzet in Britse wetgeving. Die stemming kan worden beschouwd als een principiële stemming voor of tegen het akkoord, zonder dat het strikt genomen om een nieuwe ‘meaningful vote’ gaat. Haalt Johnson daar een meerderheid, dan is dat een belangrijke stap naar een ordelijke brexit.
Morgen mogen de Britse parlementariërs zich voor het eerst uitspreken over de zogeheten ‘withdrawal agreement bill’ (WAB). Het Conservatieve parlementslid Jacob Rees-Mogg, die de regering vertegenwoordigt in het Lagerhuis, maakte de planning vandaag bekend. De definitieve stemming moet donderdag plaatsvinden. Daarna moet ook het Hogerhuis van het parlement, het House of Lords, zich nog over de wetgeving buigen.
Het is nog onduidelijk of premier Boris Johnson voldoende politieke steun heeft om de brexitwetgeving door het parlement te krijgen. Ook moet hij rekening houden met een potentiële valkuil: parlementariërs zullen mogelijk amendementen indienen die voor de regering onacceptabel zijn.
We verlaten de Europese Unie, maar zullen altijd Europees blijven
Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab verklaarde alvast aan de BBC dat hij ervan overtuigd is dat voldoende parlementsleden de deal zullen steunen, en dat de deadline van 31 oktober zal gehaald worden.
Johnson slaat dezelfde optimistische toon aan: “We hebben een nieuwe deal uitonderhandeld zodat we kunnen vertrekken zonder ontwrichting, maar met een kader voor een nieuwe verhouding gebaseerd op vrijhandel en vriendschappelijke samenwerking”, aldus een verklaring van de premier: “We verlaten de Europese Unie, maar zullen altijd Europees blijven”.
Labour zoekt steun bij Conservatieve rebellen
De Noord-Ierse DUP heeft er gisteren mee gedreigd zich te verenigen met Labour en waarschuwde voor een politieke “guerrillaoorlog” waarmee het de brexitdeal van Johnson wil kelderen. Een partijtopper verklaarde gisterenavond aan The Daily Telegraph dat er “meerdere scenario’s met meerdere opties” zijn “om de anti-Britse deal van Johnson aan te vechten”. Een van die opties zou de steun aan een amendement voor een douane-unie zijn.
The Guardian schreef gisterenavond dat Labour de steun van de DUP en Conservatieve ‘rebellen’ zou zoeken om om enkele amendementen te steunen die Johnson dwingen de deal te laten vallen of een zachtere brexit te accepteren. Maar DUP-parlementslid Jim Shannon heeft aan Sky News gezegd dat zijn partij geen amendement zal steunen dat het Verenigd Koninkrijk in een douane-unie met de EU houdt.
Als een van de amendementen toch aangenomen wordt en Johnson daarmee dwingt zijn deal ingrijpend aan te passen dan lijkt de kans verkeken om de brexit deze week nog door zijn parlement te krijgen. Waarschijnlijk zal Johnson zijn pogingen dan staken en aansturen op nieuwe verkiezingen eind dit jaar. In dat geval zal de brexit – mits de EU daarmee instemt – weer worden uitgesteld.
“EU bereid om uitstel te geven”
Volgens The Sunday Times is de Europese Unie bereid om Groot-Brittannië tot februari 2020 brexit-uitstel te geven als Johnson er niet in slaagt om voor 31 oktober een brexit-overeenkomst door het Britse parlement te loodsen. EU-diplomaten hebben volgens de krant gezegd meerdere opties voor uitstel te hebben. Die variëren van een maand tot een half jaar of zelfs nog langer. Onder meer Duitsland zou aansturen op een langer uitstel.
Volgens de Frans minister van Economie Agnes Pannier-Runacher is het nog steeds mogelijk dat het Verenigd Koninkrijk de EU binnen de 10 dagen verlaat. “We kunnen een brexit binnen 10 dagen niet uitsluiten”, zei ze aan Sud-Radio. Volgens Pannier-Runacher is er vooruitgang geboekt, maar bereiden kleine Franse bedrijven zich toch best voor op een mogelijke ‘no deal’-brexit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Navalny overgebracht naar andere gevangenis zonder medeweten advocaat: “Waarschijnlijk naar strafkamp”
De Russische Kremlin-criticus Aleksej Navalny is vanuit de gevangenis van Moskou overgebracht naar een andere locatie. Dat heeft zijn advocaat Vadim Kobzev donderdag meegedeeld. In welke gevangenis Navalny nu verblijft, is nog niet duidelijk. -
Turkse vrouw gooit kinderen uit brandend gebouw om hun leven te redden
Een vrouw heeft donderdagvoormiddag haar vier kinderen uit een brandend gebouw in Istanboel gered door ze uit een raam te gooien. Een elektrisch paneel had niet veel eerder vuur gevat en verspreidde zich razendsnel door het appartement. -
13
Ophef in Duitsland om tienermoord: “Jongen (13) wordt door vriendin (12) naar bosweg gelokt en daar opgewacht door moordenaar (14)”
Inwoners van Sinsheim in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg reageren geschokt na een vreselijke tienermoord. Een dertienjarige jongen werd in de val gelokt en vervolgens doodgestoken door een andere jongen (14). Jaloezie zou een rol gespeeld hebben volgens de eerste bevindingen van de politie. -
-
VN luidt alarm: “Nieuwe klimaatplannen zijn niet voldoende”
De Verenigde Naties slaan alarm: de geüpdatete klimaatplannen van zo’n 200 landen die het Akkoord van Parijs hebben ondertekend, voldoen in de verste verte niet om de klimaatopwarming te bestrijden. De VN roept de grootste vervuilers op: "Geen woorden maar daden." -
Tuinafsluiting: wat mag en wat niet?
-
PREMIUM
Johnsons poging om brexit-deal vandaag door parlement te krijgen is mislukt. Wat nu?
Een nieuwe poging van Boris Johnson om zijn brexit-deal door het parlement te krijgen, is vandaag mislukt. Parlementsvoorzitter John Bercow hield de stemming vanmiddag tegen. Hoe moet het nu verder? -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten.
78 reacties
Victor Munster
louis meuleman
Janna Boonstra
Bert De Bruin
Jack Dereder