Carles Puigdemont gaf vandaag een persconferentie in Brussel.
Volledig scherm
Carles Puigdemont gaf vandaag een persconferentie in Brussel. © AFP

Spanje vaardigt nieuw Europees arrestatiebevel uit tegen Puigdemont: separatisten komen massaal op straat, politie chargeert

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft een nieuw arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont. Het hof doet dat nadat het eerder vandaag strenge celstraffen uitsprak voor de ministers uit Puigdemonts regering. Die moeten meer dan tien jaar naar de gevangenis. In Barcelona is er massaal straatprotest tegen de veroordelingen. Verscheidene straten, pleinen en toegangswegen zijn afgesloten, onder meer die tot de luchthaven. De politie heeft op de luchthaven verschillende keren gechargeerd tegen de manifestanten.

267 reacties

 • Freddy Sonnemans

  2 jaar geleden
  Stel je voor dat morgen bij een rood-groene regering, de politici van N-VA en VB worden opgesloten en veroordeeld omdat ze oproepen tot Vlaamse onafhankelijkheid. Wie vind dat de oproep van de Catalanen inderdaad deze straffen verdient, is waarschijnlijk ook akkoord om dit in Belgie in te voeren ?
 • mark germanus

  2 jaar geleden
  De Catalanen hebben het volste recht om onafhankelijkheid te vragen,zonder bloedvergieten, de Spaanse regering maakt een grote fout en zal er later wel op afgerekend worden. Maar die Puigdemont die hier lekker veilig zit en zijn kompanen laat opdraaien met zware straffen,die kerel moet uitgeleverd worden !
 • mark germanus

  2 jaar geleden
  Als het zo blijft voortduren zal het ervan komen dat Catalunie hetzelfde gaat doen als de Basken met hun ETA. Madrid heeft totaal een verkeerde reactie en had in dialoog moeten gaan ,niet in repressie. Beste straf, niet meer in vakantie naar Spanje en geen steun meer van de EU !
 • mark germanus

  2 jaar geleden
  Als het zo blijft voortduren zal het ervan komen dat Catalunie hetzelfde gaat doen als de Basken met hun ETA. Madrid heeft totaal een verkeerde reactie en had in dialoog moeten gaan ,niet in repressie. Beste straf, niet meer in vakantie naar Spanje en geen steun meer van de EU !
 • rob jamers

  2 jaar geleden
  zo snel die lafaard uitleveren aan, Spanje
 1. LIVE. Taskforce gaat uit van slechts 450.000 J&J-doses tegen eind juni - Merkel: “G7 wil 2,3 miljard vaccins voor ontwikkelingslanden”

  LIVE. Taskforce gaat uit van slechts 450.000 J&J-doses tegen eind juni - Merkel: “G7 wil 2,3 miljard vaccins voor ontwikke­lings­lan­den”

  Nu meer dan 8 op de 10 kwetsbare personen (65-plussers en risicopatiënten jonger dan 65 jaar) minsten één prik hebben gekregen en we ruim onder de vooropgestelde drempel van 500 bedden op intensieve zorg zitten, zijn deze week tientallen versoepelingen ingegaan. Om de zomer in goede banen te leiden, gaf premier Alexander De Croo (Open Vld) vorige week wel nog tien basisregels mee. Volg al het nieuws over het coronavirus in onze liveblog.
 2. De vernietigende ontslagbrief waarin werknemer 3M aan de alarmbel trok rond vervuiling PFOS: “Meer bezorgd om afzetmarkt dan om milieu”

  De vernieti­gen­de ontslag­brief waarin werknemer 3M aan de alarmbel trok rond vervuiling PFOS: “Meer bezorgd om afzetmarkt dan om milieu”

  Op de hoofdzetel van de Amerikaanse chemiereus 3M in Minnesota wisten ze veertig jaar geleden al dat hun fluorchemicaliën PFOS en PFOA giftig waren. Toch greep de bedrijfstop niet in, en bleven ze hun wondermiddel om tapijten en kledij te beschermen produceren tot het jaar 2000. In 1999 schreef Richard Purdy, milieuspecialist van 3M, een vernietigende ontslagbrief waarin hij de top van het bedrijf “onethisch” noemt en beweert dat zij zich “meer zorgen maken over afzetmarkten, aansprakelijkheid en imago dan over milieuveiligheid”.