Er zou al 223.000 hectare natuurgebied zijn verwoest door bosbranden.
Volledig scherm
Er zou al 223.000 hectare natuurgebied zijn verwoest door bosbranden. © AP

Spanje roept alle bosbrandgebieden officieel uit tot rampgebied

De Spaanse regering heeft alle gebieden die deze zomer zijn getroffen door bosbranden, erkend als rampgebied. Daardoor komt meer geld vrij voor de hulpverlening aan en compensatie van gedupeerden. Premier Pedro Sánchez verkondigde dat bij zijn bezoek aan een getroffen gebied bij Bejís, in de regio Valencia.

 1. Hoe bosbranden en heroplevende economie de klimaatopwarming aanzwengelen
  PREMIUM

  Hoe bosbranden en heropleven­de economie de klimaatop­war­ming aanzwenge­len

  De bosbranden die de voorbije weken Frankrijk teisterden, hebben evenveel koolstof de atmosfeer in gejaagd als 790.000 auto’s in een heel jaar doen. Dat op zich wakkert de klimaatopwarming aan, maar de verkoolde bomen kunnen ook geen koolstof meer opslaan. Voeg daarbij dat de Europese uitstoot van broeikasgassen de voorbije twee jaar is toegenomen, en we komen in een vliegwiel terecht van almaar meer opwarming.
 1. REPORTAGE. In Limburg speuren bewakingsagenten op mijnterrils naar bosbranden: “Oei, is dat een rookpluim? Of een tractor die stof maakt?”
  PREMIUM

  REPORTAGE. In Limburg speuren bewakings­agen­ten op mijnter­rils naar bosbranden: “Oei, is dat een rookpluim? Of een tractor die stof maakt?”

  Door de aanhoudende droogte is sinds donderdag code rood, de hoogste alarmfase, van kracht in onze bossen en natuurgebieden. Dat betekent dat uitkijkposten permanent bemand zijn om natuurbranden zo snel mogelijk te spotten. In Limburg staan zelfs bewakingsagenten op de uitkijk op mijnterrils. “Vanop tientallen kilometers kunnen wij tot op de straat juist bepalen waar het brandt.”