Sophie Wilmès: “Geen sprake van vaccinatie te koppelen aan vrijheid zich te verplaatsen”
De Europese Commissie zal nog deze maand een voorstel op tafel leggen voor een "digitale groene pas" voor mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen gezegd in een vergadering met de Europarlementsleden van haar Duitse partij CDU/CSU. Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) zegt dat België zich verzet tegen de koppeling tussen een vaccinatie en het recht om zich binnen de EU vrij te verplaatsen.
Het wetgevende voorstel moet duidelijk maken hoe de digitale pas er concreet gaat uitzien. "We willen de komende maand de technische voorwaarden creëren", zei von der Leyen. Ze verduidelijkte dat de bezitter in de hele Europese Unie zal kunnen bewijzen dat hij of zij is ingeënt tegen SARS-CoV-2. Wie nog geen kans heeft gehad om een prik te krijgen, zal via dezelfde pas de resultaten van een test kunnen voorleggen, of kunnen aantonen dat immuniteit is opgebouwd na een eerdere infectie.
Von der Leyen had donderdagavond na een videoconferentie van de Europese regeringsleiders al aangegeven dat de technische voorbereiding van de vaccinatiepas zo'n drie maanden in beslag zal nemen. Verschillende nationale systemen moeten interoperabel worden gemaakt. "Om van de pas een succes te maken, hebben we de steun van alle lidstaten nodig", beklemtoonde de Commissievoorzitter, die verzekerde dat het systeem veilig en privacybestendig zal zijn.
Grensoverschrijdend
Een woordvoerder voegde toe dat het voorstel kadert in het streven van de Commissie om het vrije verkeer van personen te "faciliteren", wat tot haar bevoegdheden behoort. De groene pas dient grensoverschrijdend reizen, legde hij uit. Het blijft de bevoegdheid van de lidstaten om te beslissen of er aan zo'n bewijs ook andere voordelen worden gekoppeld, bijvoorbeeld de aanschaf van een festivalticket of een reservatie bij een restaurant. Daarover hebben ze onderling nog geen afspraken gemaakt.
Zuidelijke lidstaten hopen dat een Europees erkende digitale pas hun belangrijke toeristische sectoren aanstaande zomer een boost kan geven. Landen als Duitsland, Frankrijk en België stonden eerder op de rem. Ze toonden zich beducht voor een verdoken vaccinatieplicht, of discriminatie tussen burgers die al een kans op vaccinatie hebben gehad en zij die nog moeten wachten.
Willmès: “Goed idee, maar...”
Ook nu zegt minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) zich te verzetten tegen een koppeling tussen vrij reizen in de EU en een eventuele vaccinatie. “Voor België is er geen sprake van om vaccinatie te koppelen aan de vrijheid om zich in Europa te verplaatsen”, reageert ze op Twitter. “De eerbiediging van het non-discriminatiebeginsel is des te fundamenteler omdat vaccinatie niet verplicht is en er nog geen algemene toegang is tot het vaccin.”
Volgens Wilmès is het begrip ‘pas’ verwarrend en gaat het veel meer om een certificaat. “Het idee van een gestandaardiseerd Europees systeem waarmee elk individu informatie over zijn vaccinatie, screeningtests, enz. op één enkel digitaal document (certificaat) kan verzamelen, is een goed idee”, zegt ze. Maar verder moet het certificaat voor ons land dus niet gaan.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oekraïens nucleair agentschap beticht Rusland van "ongeziene" cyberaanval
Het Oekraïense nucleaire agentschap Energoatom heeft dinsdag in een mededeling een “ongeziene Russische cyberaanval” tegen zijn site gemeld. -
Rotsen storten omlaag op Marmolada in Italië, geen gewonden
In de Noord-Italiaanse Dolomieten zijn rotsen omlaag gevallen op de berg Marmolada. De reddingsdiensten vlogen daarop over het gebied om mogelijke slachtoffers te vinden, meldt het provinciebestuur. -
Independer
In dit land riskeer je een boete van 1.500 euro wanneer je een flitsmelder gebruikt
Met een GPS of navigatieapps zoals Waze vind je niet alleen de weg, je weet ook hoe snel je mag rijden en waar de flitspalen of mobiele controles staan. Maar wist je dat die flitsmelders in sommige vakantielanden verboden zijn? Je riskeert zelfs een zware boete. Independer.be vertelt wat je moet weten. -
-
Dodelijke mesaanval op oudere man in rolstoel in Londen: stad reageert geschokt
In de Britse hoofdstad Londen is een oudere man in een elektrische rolstoel met een mes om het leven gebracht. De stad is geschokt door de mesaanval. -
Spaargids.be
Vanaf wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper dan een tijdelijke?
Wie een reisverzekering afsluit, heeft de keuze tussen een tijdelijke en een doorlopende of jaarlijkse polis. Wanneer ben je goedkoper af met een tijdelijke verzekering? En wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper? Spaargids.be rekende het uit. -
Britse inflatie stijgt tot boven 10 procent
In Groot-Brittannië is de inflatie nog verder opgelopen. De consumentenprijzen stegen in juli met 10,1 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, zo maakte het nationale statistiekbureau ONS woensdag in Londen bekend. -
Frankrijk heeft al 26 pyromanen opgepakt in onderzoek naar bosbranden: “Eén dader deed het voor de ‘opwinding’ van de brandweerinterventies”
Frankrijk heeft sinds het begin van de zomer al 26 pyromanen gearresteerd in het onderzoek naar de vele bosbranden. De personen worden ervan verdacht bepaalde branden in het land te hebben aangestoken. Onder hen zijn al vier mensen veroordeeld en zitten zes personen in voorlopige hechtenis.