Kersvers Duits bondskanselier Olaf Scholz (SPD) en voormalig bondskanselier Angela Merkel (CDU).
Volledig scherm
Kersvers Duits bondskanselier Olaf Scholz (SPD) en voormalig bondskanselier Angela Merkel (CDU). © AP

Sociaaldemocraat Olaf Scholz verkozen tot nieuwe Duitse bondskanselier

Olaf Scholz is door het Duitse parlement officieel verkozen tot nieuwe bondskanselier. De sociaaldemocraat neemt het over van Angela Merkel, die zestien jaar lang aan het hoofd stond van Duitsland.

 1. Dít is de opvolger van Angela Merkel: Anna Kassautzki (27) neemt parlementszetel in van de bondskanselier
  PREMIUM

  Dít is de opvolger van Angela Merkel: Anna Kassautzki (27) neemt parlements­ze­tel in van de bondskanse­lier

  Vergeet Armin Laschet. En vergeet ook Olaf Scholz. De opvolger van Angela Merkel heet Anna Kassautzki. Nee, de 27-jarige sociaaldemocrate gaat de Duitse regering niet leiden. Maar ze snoepte Merkels christendemocraten zondag wel de parlementszetel af die 'Mutti' dertig jaar in handen had. "Een hele eer", zo zegt ze zelf - en ook wel een prestatie, wetende dat de afscheidnemende bondskanselier zich nog persoonlijk in de kiesstrijd heeft gemengd.
 2. PORTRET. Angela Merkel, een Mädchen dat hard haar best gedaan heeft
  PREMIUM

  PORTRET. Angela Merkel, een Mädchen dat hard haar best gedaan heeft

  Een koude winteravond, begin 1990. In de amper verwarmde barakken van het Zentralinstitut für physikalische Chemie in Berlijn-Adlershof zegt doctor in de kwantumchemie Angela Merkel tegen enkele collega’s: “De politiek boeit me meer dan dit.” Ze neemt haar jas van het haakje en stapt naar de S-bahn, die haar langs de Muur naar Prenzlauer Berg zal voeren. Het begin van een onwaarschijnlijk verhaal waar vandaag een einde aan komt.
 3. Vader van 18-jarige schutter reageert op dramatische schietpartij in Texas: “Hij had mij beter doodgeschoten in plaats van een bloedbad aan te richten”

  Vader van 18-jarige schutter reageert op dramati­sche schietpar­tij in Texas: “Hij had mij beter doodgescho­ten in plaats van een bloedbad aan te richten”

  De vader van de 18-jarige schutter Salvador Ramos, die dinsdag 21 mensen – onder wie 19 kinderen – doodschoot op een basisschool in de Amerikaanse staat Texas, heeft voor het eerst gereageerd op de wrede daad van zijn zoon. “Hij had mij beter doodgeschoten in plaats van een bloedbad aan te richten”, aldus de 42-jarige Salvador Ramos senior. De man had naar eigen zeggen nooit verwacht dat zijn zoon zo’n gewelddadige misdaad zou plegen. “Ik wil dat de wereld weet hoeveel spijt ik heb van wat mijn zoon heeft gedaan”, vertelt Ramos in een interview met de Amerikaanse nieuwswebsite ‘The Daily Beast’.