Sociaal drama in Frans dorp: hoe is het mogelijk dat Nederlander zes maanden lang dood kon liggen in woning boven gemeentehuis?
De burgemeester van Chéniers, een dorp met 600 zielen in het midden van Frankrijk, kan er nog altijd niet bij. Maar liefst zes maanden lag een Nederlandse huurder (85) dood in het appartement op de eerste verdieping van ‘zijn’ gemeentehuis.
Als Gilles Gaudon (69) geen argwaan had gekregen door de verwelkte bloemen voor het raam, dan had het stoffelijk overschot van de Nederlander wellicht nog veel langer in het appartement gelegen. Na dat eerste signaal dat er mogelijk iets niet klopte, deed de burgervader navraag bij de kruidenier waar de tachtiger eenmaal per maand zijn boodschappen deed. Nadat de kruidenier hem had verteld dat hij de man al een tijdje niet meer had gezien, begon Gaudon een onderzoek.
Daarbij viel hij van de ene verbazing in de andere. Zo bleek dat de Nederlander sinds juli 2022 al geen huur meer had betaald voor het appartement van de gemeente. “Zonder dat de gemeentelijke schatkist ons een seintje gaf’’, zei Gaudon zondag tegen de regionale radiozender ‘France Bleu’. Ook verklaarden buren dat ze de tachtiger weliswaar al geruime tijd niet meer gezien hadden, maar dat ze dat niet vreemd vonden vanwege het teruggetrokken leven dat de man leidde. Bovendien hadden ze ook geen afwijkende geur geroken.
Vorig jaar maakten we ons ook zorgen, maar toen vonden brandweerlieden hem televisiekijkend in zijn luie stoel
Kluizenaarsleven
Omdat het toch niet helemaal juist voelde, belde de burgemeester uiteindelijk de brandweer. Die deed op 12 januari de macabere ontdekking in het appartement van de Nederlander.
Hoe zijn dood zo lang onopgemerkt kon blijven, nota bene in een woning boven het gemeentehuis? Dat heeft volgens de burgemeester niet alleen te maken met het kluizenaarsleven dat de tachtiger leidde. “Vorig jaar maakten we ons zorgen om hem, maar toen brandweerlieden het appartement binnengingen na een ruit te hebben ingetikt, vonden ze hem televisiekijkend in zijn luie stoel”, vertelt Gaudon terugblikkend.
In de 35 jaar dat hij burgemeester is, werd de zestiger naar eigen zeggen nooit eerder met zo’n situatie geconfronteerd. Het komt volgens hem “weleens” voor dat overleden inwoners worden aangetroffen, maar dat gebeurt dan maximaal 72 uur na hun dood. “Er was altijd wel een buurman of een bekende die ons alarmeerde.”
Sociaal drama
De Nederlander deed volgens locoburgemeester Claude Auger ook nooit open als Gaudon of hijzelf op zijn deur klopten. “Zelfs niet toen hij nog leefde’’, zei de plaatsvervangende burgervader tegen ‘France Bleu’. Dat verklaart volgens hem waarom ze niet eerder in actie kwamen. Achteraf gezien vindt hij dat onbegrijpelijk. “Waarom zeiden we niet tegen onszelf: we gaan vaker even bij hem kijken.’’
De Fransman bestempelt de macabere zaak van de Nederlander als een “sociaal drama”. “Het is de dood van een eenzaam en vergeten persoon en het verdriet van mensen die niet alleen de banden met hun familie hebben verbroken, maar ook met hun buurt.”
Amerikaanse
Een Amerikaanse vrouw op leeftijd, die net als de Nederlander naar het dorp in het departement Creuse kwam om er van haar oude dag te genieten, zei in een reactie niet te kunnen geloven dat de tachtiger zo lang onopgemerkt dood in huis lag. “Zes maanden, kun je je dat voorstellen? Het is vreselijk”, aldus Maggie. De New Yorkse zei niet te begrijpen hoe de overledene zo sociaal geïsoleerd kon leven. “Ik heb geweldige buren. Iedereen zorgt voor me, ik voel me hier veilig.”
Kruidenier Pascal reageerde met gemengde gevoelens op de dood van zijn Nederlandse klant. De tachtiger deed volgens hem geen enkele poging om te communiceren. “Hij sprak geen Frans, deed zijn boodschappen, betaalde en ging weer weg. Omdat hij een buitenlandse huurder was, zeiden we tegen elkaar dat hij misschien wel was teruggegaan naar zijn land van herkomst. Het is triest om alleen te sterven, vooral op het platteland”, besloot de kruidenier.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht. -
Turnhout
Ingrid haalt als buurtcoach eenzame inwoners uit isolement in Turnhout-Oost
Turnhout-Oost heeft nood aan meer sociale cohesie tussen buren onderling. Dat is gebleken uit een burenbevraging. “Er leven veel alleenstaande mensen in de buurt, voor een groot deel senioren. Zij voelen zich vaak eenzaam”, zegt Luc Op de Beeck, voorzitter van Zorggroep Orion. Ingrid Jansen werd aangesteld als buurtcoach om het tij te keren. -
Je lief verwennen met Valentijn? Met deze 15 rode handtassen scoor je gegarandeerd punten
Valentijn staat voor de deur. Het ideale moment om je geliefde (of jezelf) te verwennen met een handtas in de kleur van de liefde. Of je nu voor een mini, midi of maxi ontwerp kiest: met deze rode handtassen schiet Cupido gegarandeerd nóg eens raak. -
-
Bewakingsbeelden leggen moment van zware aardbeving vast
Een zware aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter heeft het zuiden van Turkije getroffen. Bewakingsbeelden van een apotheek in de stad Kahramanmaras en een winkel in de stad Gaziantep tonen het moment van de beving. Bij de aardbeving zijn er honderden doden en gewonden gevallen in Turkije en buurland Syrië. -
119
Zuhal Demir (N-VA) niet onder de indruk van exit Van Langenhove: “Van Grieken moet alle extremisten aan de deur zetten”
Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) is niet onder de indruk van het ontslag van Dries Van Langenhove als Kamerlid. “Moet ik nu applaudisseren omdat een complotdenker uit het parlement stapt en zijn propagandamachine buiten het parlement voortzet?”, zei Demir bij ‘VTM NIEUWS’. Volgens haar blijft een samenwerking met Vlaams Belang uitgesloten. “Tom Van Grieken moet alle extremisten aan de deur zetten.” -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
Nederlander half jaar na zijn dood gevonden in Frans huis
Brandweerlieden hebben in een huis in Chéniers in midden-Frankrijk het stoffelijk overschot van een 85-jarige Nederlander aangetroffen. Dat meldt de krant ‘La Montagne’. Volgens de krant heeft de man zes maanden dood in het huis gelegen.
8 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFrans Van Hoyweghen
Gino Denil
luc dierick
gaston weeckers
Evy DeBaere