vlnr: Olaf Scholz, Angela Merkel, Armin Laschet
Volledig scherm
vlnr: Olaf Scholz, Angela Merkel, Armin Laschet © Reuters / DPA

Sociaal-democraten winnen Duitse parlementsverkiezingen, “fiasco voor Merkels CDU/CSU”

UPDATEDe SPD heeft de parlementsverkiezingen in Duitsland gewonnen. De centrumlinkse partij was goed voor 25,7 procent van de stemmen en bleef daarmee de CDU/CSU nipt voor. De conservatieven behaalden uiteindelijk 24,1 procent, een absoluut dieptepunt na zestien jaar regering van afscheidnemend bondskanselier Angela Merkel en “een fiasco”, zegt VTM-correspondente Carolien Van Nunen in Berlijn. Dé grote vraag is nu wie de nieuwe bondskanselier wordt.

79 reacties

 • Jakke Troost

  3 weken geleden
  Door de corona crisis heeft Merkel enkele harde beslissingen moeten nemen tegenover sommige sectoren. De volgende regerende partij zal de pluimen wel op zijn eigen hoed zetten indien de welvaart terug in stijgende lijn verloopt. Net zoals Obama het moest overnemen op het moment dat de bankencrisis was uitgebroken en de oorlog in Syrie moest financieren, zullen beiden als grote leiders in de geschiedenisboeken worden neergezet
 • Jean De Maeseneer

  3 weken geleden
  De nederlaag was al lang voorspeld omdat ze met de gewoneens geen rekening hield en door de reusachtige beleidsfouten.
 • Gino Denil

  3 weken geleden
  De Duitse regering creëerde 100.000 zogenaamde één-eurojobs voor asielzoekers. Het zijn jobs waarbij men één euro belastingvrije vergoeding ontvangt per uur werk. Er waren ook al enkele miljoenen Duitse jongeren die gedwongen in goedkope flexi jobs werken zonder opbouw van sociale rechten en pensioen. De familiale cultuur waarin je gratis moet werken voor Mutti Merkel. Loonkloof groter dan het EU gemiddelde. Weinig gedaan voor de vrouwen en niets voor de achter gestelde vroegere Oost-Duitsers.
 • Hendrik Goris

  3 weken geleden
  Links heeft gewonnen. Maar dat is relatief. Met Söder als kopman had de Union een rechtser profiel en zou ze ook afgelijnd de grootste partij zijn volgens alle peilingen. Zou het niet kunnen dat de kiezer voor mensen en niet voor partijen koos? Voor de meest betrouwbaarste kandidaat
 • Ramon Simon

  3 weken geleden
  Je merkt duidelijk wie de laatste decennia er op vooruit is gegaan en wie niet. Wat de voorstanders niet weten is dat ze richting afgrond gaan. Ze hebben geld, maar je kan niet kopen wat er niet is, en op een bepaald punt is ook u geld op.
 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.