vlnr: Olaf Scholz, Angela Merkel, Armin Laschet
Volledig scherm
vlnr: Olaf Scholz, Angela Merkel, Armin Laschet © Reuters / DPA

Sociaal-democraten winnen Duitse parlementsverkiezingen, “fiasco voor Merkels CDU/CSU”

UPDATEDe SPD heeft de parlementsverkiezingen in Duitsland gewonnen. De centrumlinkse partij was goed voor 25,7 procent van de stemmen en bleef daarmee de CDU/CSU nipt voor. De conservatieven behaalden uiteindelijk 24,1 procent, een absoluut dieptepunt na zestien jaar regering van afscheidnemend bondskanselier Angela Merkel en “een fiasco”, zegt VTM-correspondente Carolien Van Nunen in Berlijn. Dé grote vraag is nu wie de nieuwe bondskanselier wordt.

79 reacties

 • Jakke Troost

  3 weken geleden
  Door de corona crisis heeft Merkel enkele harde beslissingen moeten nemen tegenover sommige sectoren. De volgende regerende partij zal de pluimen wel op zijn eigen hoed zetten indien de welvaart terug in stijgende lijn verloopt. Net zoals Obama het moest overnemen op het moment dat de bankencrisis was uitgebroken en de oorlog in Syrie moest financieren, zullen beiden als grote leiders in de geschiedenisboeken worden neergezet
 • Jean De Maeseneer

  3 weken geleden
  De nederlaag was al lang voorspeld omdat ze met de gewoneens geen rekening hield en door de reusachtige beleidsfouten.
 • Gino Denil

  3 weken geleden
  De Duitse regering creëerde 100.000 zogenaamde één-eurojobs voor asielzoekers. Het zijn jobs waarbij men één euro belastingvrije vergoeding ontvangt per uur werk. Er waren ook al enkele miljoenen Duitse jongeren die gedwongen in goedkope flexi jobs werken zonder opbouw van sociale rechten en pensioen. De familiale cultuur waarin je gratis moet werken voor Mutti Merkel. Loonkloof groter dan het EU gemiddelde. Weinig gedaan voor de vrouwen en niets voor de achter gestelde vroegere Oost-Duitsers.
 • Hendrik Goris

  3 weken geleden
  Links heeft gewonnen. Maar dat is relatief. Met Söder als kopman had de Union een rechtser profiel en zou ze ook afgelijnd de grootste partij zijn volgens alle peilingen. Zou het niet kunnen dat de kiezer voor mensen en niet voor partijen koos? Voor de meest betrouwbaarste kandidaat
 • Ramon Simon

  3 weken geleden
  Je merkt duidelijk wie de laatste decennia er op vooruit is gegaan en wie niet. Wat de voorstanders niet weten is dat ze richting afgrond gaan. Ze hebben geld, maar je kan niet kopen wat er niet is, en op een bepaald punt is ook u geld op.
 1. PORTRET. Angela Merkel, een Mädchen dat hard haar best gedaan heeft
  PREMIUM

  PORTRET. Angela Merkel, een Mädchen dat hard haar best gedaan heeft

  Een koude winteravond, begin 1990. In de amper verwarmde barakken van het Zentralinstitut für physikalische Chemie in Berlijn-Adlershof zegt doctor in de kwantumchemie Angela Merkel tegen enkele collega’s: “De politiek boeit me meer dan dit.” Ze neemt haar jas van het haakje en stapt naar de S-bahn, die haar langs de Muur naar Prenzlauer Berg zal voeren. Het begin van een onwaarschijnlijk verhaal waar dit weekend (voorlopig?) een einde aan komt.
 2. Wie volgt Merkel op? Duitse verkiezingen worden plots toch nog een spannende strijd
  PREMIUM

  Wie volgt Merkel op? Duitse verkiezin­gen worden plots toch nog een spannende strijd

  In Duitsland ligt de vraag wie Angela Merkel opvolgt weer helemaal open. Volgens de recentste polls hebben haar christen-democraten de kloof met de sociaal-democraten bijna gedicht. En uit het laatste televisiedebat kwam geen van de kopstukken als duidelijke winnaar naar voren. Terwijl er toch verschillen waren die er ook voor de rest van de wereld toe doen. Wie trekt vandaag aan het langste eind?