Protest in Texas tegen de nieuwe abortuswet. 48 jaar nadat abortus legaal werd, blijft het een 'hot topic' in veel staten van Amerika.
Volledig scherm
PREMIUM
Protest in Texas tegen de nieuwe abortuswet. 48 jaar nadat abortus legaal werd, blijft het een 'hot topic' in veel staten van Amerika. © NYT

Sinds 1973 legaal, maar toch nog heet hangijzer: waarom blijft abortus de VS verdelen?

En wéér verdeelt de abortuskwestie Amerika. Vreemd, voor een land dat ooit voorloper was: terwijl bij ons abortus pas in 1990 legaal werd, was dat in de VS al in 1973. Waarom die blijvende onrust, dan? Omdat destijds de wet nogal haastig was, de gezondheidszorg er anders werkt dan hier, en de politiek er garen bij spint. Een duik in een kookpotje dat nooit afkoelt.

 1. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.
 1. Ingrids huis ligt bedolven onder de lava op La Palma, zoon start crowdfunding: “Ik ben alles kwijt en moet op mijn 69ste volledig herbeginnen”
  Play
  Oostende

  Ingrids huis ligt bedolven onder de lava op La Palma, zoon start crowdfun­ding: “Ik ben alles kwijt en moet op mijn 69ste volledig herbegin­nen”

  Ingrid Asseloos (69), een Oostendse vrouw die op La Palma woont, is werkelijk alles kwijt door de vulkaanuitbarsting die het Spaanse eiland sinds een maand teistert. “Mijn huis waaraan ik 3,5 jaar werkte, zit vijf meter diep bedolven onder de lava. Ik huur nu een vakantiewoning ten noorden van het eiland, maar financieel is dat onhoudbaar”, vertelt de vrouw vanuit La Palma. Ze is de wanhoop nabij. Haar zoon is nu een crowdfunding gestart.