Donald Pols, directeur van Milieudefensie, met een kopie van de uitspraak.
Volledig scherm
Donald Pols, directeur van Milieudefensie, met een kopie van de uitspraak. © AP

Shell moet CO2-uitstoot drastisch verminderen van rechter

Oliebedrijf Shell moet de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch omlaag brengen. Dat heeft een Nederlandse rechtbank vandaag bepaald. De uitstoot moet uiterlijk in 2030 met 45 procent zijn verminderd ten opzichte van het niveau van 2019. De uitspraak kan een precedent betekenen voor de hele olie-industrie.

14 reacties

 • Chris de Velde

  3 weken geleden
  Wat een Empyrus-overwinning! Roep hoera, maar zal er iets veranderen? In het geval Shell verliest zal het bedrijf zijn vervuilende onderdelen afstoten of onderbrengen in andere vennootschappen en de klus is geklaard!
 • Henri Dederen

  3 weken geleden
  Kan een Zuid-Afrikaan geen proces aanspannen in Zuid-Afrika tegen Shell?
 • Catman Joost Rhodium

  3 weken geleden
  Met andere woorden: de rechterlijke macht is de echte baas. Politieke macht wordt met 1 pennetrek/uitspraak opzij geschoven! Of hoe 1 juridische uitspraak de economie van een land terug op ontwikkelingsniveau katapulteert...
 • Gilbert Vermeersch

  3 weken geleden
  Holland zet met de uitslag van dit proces tegen nn zwaar vervuilende CO2 multinationaal een grote, duidelijke stap om zich langs de goede kant van de geschiedenis te bevinden. Een VB in de EU en voor de ganse wereld. Arm België!
 • caro evi

  3 weken geleden
  Dan moet je eens boven Dubai vliegen. Daar staat de ene affakkelingsschouw naast de andere, allemaal met grote vlam en veeel rook. Dat is pas milieuvervuiling.
 1. Verenigd Koninkrijk rapporteert hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen sinds februari, Lagerhuis stemt in met uitstel versoepelingen in Engeland

  VK telt hoogste aantal nieuwe besmettin­gen sinds februari, Lagerhuis stemt in met uitstel versoepe­lin­gen in Engeland

  Het Verenigd Koninkrijk heeft woensdag 9.055 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is het hoogste dagtotaal sinds februari, zo heeft Sky News bericht. In Londen heeft het Lagerhuis ingestemd met het uitstel van de coronaversoepelingen in Engeland dat premier Boris Johnson heeft aangekondigd, zo heeft Sky News woensdag bericht. Brits gezondheidsminister Matt Hancock heeft bovendien aangekondigd dat werknemers in Engelse verpleeghuizen voor ouderen verplicht zullen worden om zich te laten inenten tegen het coronavirus. Mogelijk gaat de vaccinatieplicht later ook voor andere zorgmedewerkers gelden.