De Servische populistische president Aleksandar Vucic.
Volledig scherm
De Servische populistische president Aleksandar Vucic. © AP

Servische president belooft stabiliteit tijdens verkiezingen in de schaduw van de oorlog

Nu er weer oorlog woedt op het Europese continent, hoopt de Servische populistische president Aleksandar Vucic zondag bij de verkiezingen in Servië een tweede mandaat te winnen door stabiliteit te beloven. Na een decennium aan de macht wil de centrumrechtse partij van het staatshoofd, de SNS, zijn greep op het parlement bevestigen. De president zelf ligt op kop in de peilingen voor een tweede mandaat. 

 1. Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
  Tweakers

  Bluetooth­spea­kers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijd­uur tot 25 uur

  De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers?
 2. Het verhaal van Iryna (52): de Oekraïense strijdster die vocht tegen Russische tanks voor de toekomst van haar kleinkinderen
  PREMIUM

  Het verhaal van Iryna (52): de Oekraïense strijdster die vocht tegen Russische tanks voor de toekomst van haar kleinkinde­ren

  “Wie wil de verdediging van Kiev helpen versterken?” Het was het laatste bericht dat de 52-jarige Iryna Tsvila uit de Oekraïense hoofdstad plaatste op sociale media. Toen de Russen haar land binnenvielen, trok ze opnieuw haar legeruniform aan. Want ze wou verzekeren “dat haar kleinkinderen konden opgroeien in Oekraïne”. De vrouw, een moeder, leerkracht en tuinier stierf vandaag in de Slag om Kiev terwijl ze probeerde de opmars van Russische tanks te stoppen. “Wat het moeilijkste is aan oorlog? Mensen verliezen, daar wen je niet aan.”