EU-buitenlandchef Josep Borrell.
Volledig scherm
EU-buitenlandchef Josep Borrell. © AP

Servië en Kosovo scharen zich achter plan om banden te normaliseren

Servië en Kosovo hebben ingestemd met een door de Europese Unie opgesteld plan dat de banden tussen de twee landen moet normaliseren. EU-buitenlandchef Josep Borrell liet dat zaterdagavond na twaalf uur onderhandelen weten. Wel zijn er nog onenigheden tussen de partijen, waarschuwde hij daarbij.

 1. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
 2. Servisch president zinspeelt op goedkeuring Frans-Duits plan voor normalisering banden met Kosovo

  Servisch president zinspeelt op goedkeu­ring Frans-Duits plan voor normalise­ring banden met Kosovo

  De Servische president Aleksandar Vucic heeft maandag verklaard dat hij wel eens zou kunnen instemmen met het Frans-Duitse plan voor de normalisering van de banden met Kosovo. "Als de keuze erin bestaat dat we sancties krijgen of dat we accepteren dat Kosovo lid van de Verenigde Naties wordt, dan kies ik voor de weg van het compromis, hoe omstreden dat ook mag zijn", klonk het maandagavond op een persconferentie.
 1. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
 2. Kosovo sluit belangrijkste grensovergang met Servië, Rusland ontkent dat het chaos wil creëren

  Kosovo sluit belangrijk­ste grensover­gang met Servië, Rusland ontkent dat het chaos wil creëren

  Kosovo heeft woensdag de belangrijkste grensovergang naar Servië gesloten, nabij de Kosovaarse stad Podujevo. Eerder hadden Serviërs de toegang aan de Servische kant van de grens geblokkeerd. Volgens de media in Belgrado zijn nabij het Servische plaatsje Merdare vrachtwagens dwars over de straat geplaatst die naar de grensovergang leidt. Rusland steunt het Servische beleid. Maar het Kremlin ontkent dat het Belgrado opstookt om de spanningen verder op te laten lopen, zoals een Kosovaarse minister claimt.