Senaatskandidaten Georgia halen recordhoeveelheid campagnegeld op
Jon Ossoff en Raphael Warnock, de twee Democratische kandidaten voor zetels in de Amerikaanse Senaat voor de staat Georgia, hebben elk meer dan 100 miljoen dollar ingezameld voor de campagne in aanloop naar de tweede ronde van de verkiezingen op 5 januari.
Delen per e-mail
Het zijn daarmee met grote voorsprong de duurste Senaatscampagnes is de verkiezingsgeschiedenis van de VS, meldt de krant New York Times.
Beide kandidaten braken het record van 57 miljoen dollar dat dit jaar door hun partijgenoot Jaime Harrison in de staat South Carolina werd gevestigd. Ondanks de tientallen miljoenen verloor Harrison met ruim verschil van zittend senator en aanhanger van president Donald Trump, Lindsey Graham.
Zittende senatoren braken ook record
De zittende Republikeinse senatoren in Georgia Kelly Loeffler (64 miljoen dollar) en David Perdue (68 miljoen dollar) braken ook het record, maar blijven desondanks ver achter op hun concurrenten. Vanwege de overvloed aan geld worden de kiezers op radio, televisie en op internet overspoeld met reclamespots van de vier kandidaten. Vrijwel ieder reclameblok in de 10,6 miljoen inwoners tellende staat zit vol met verkiezingsreclame.
In de staat staan laatste twee van de in totaal 100 Senaatszetels op het spel en de verkiezingen zijn zo belangrijk omdat ze bepalen wie de Senaat zal binnenhalen. De Democraten hebben al 48 zetels in handen en kunnen met de twee zetels in Georgia de Senaat domineren. In het geval van een ex aequo tijdens stemmingen in de Senaat is het namelijk de vicepresident, in dit geval de Democrate Kamala Harris, die de knoop doorhakt.
Republikeinen hebben aan een senator genoeg
De Republikeinen hebben genoeg aan één senator om de meerderheid in de Senaat te behouden. President Donald Trump voerde onlangs al campagne in Georgia en ook Joe Biden, Kamala Harris én Barack Obama trokken al naar de staat om de Democratische kandidaten een hart onder de riem te steken.
Voor de Democraten is een meerderheid in beide huizen van het Congres cruciaal om het beleid van Biden goedgekeurd te krijgen. Bij een Republikeinse meerderheid kunnen zij de regering dwarsbomen, maar ook benoemingen van bijvoorbeeld rechters tegenhouden, iets dat veelvuldig gebeurde tijdens vooral de tweede ambtstermijn van Barack Obama.
Gelijk op in de peilingen
De Republikeinse en Democratische kandidaten staan nagenoeg gelijk in de peilingen. Biden veroverde de staat van Trump bij de presidentsverkiezingen op 3 november met nog geen 12.000 stemmen verschil.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Slag om Amerikaanse Senaat gestart in Georgia
De inwoners van de Amerikaanse staat Georgia kunnen sinds maandag stemmen voor wie hen de komende jaren moet vertegenwoordigen in de Amerikaanse Senaat. De uitslag bepaalt wie daar het overwicht krijgt. -
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
-
Franse president Macron belooft strengere wetgeving tegen daders van incest
De Franse wetgeving tegen incest wordt aangescherpt. Dat heeft president Emmanuel Macron vandaag aangekondigd na ophef over een boek waarin een prominente politieke commentator wordt beschuldigd van misbruik van zijn stiefzoon. -
AstraZeneca meldt vertraging in levering vaccins aan EU “door probleem in Belgische fabriek”
De eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie zal kleiner uitvallen dan in eerste instantie was verwacht. Dat heeft AstraZeneca laten weten. De vertraging komt volgens de farmaceut door een “productieprobleem in een Belgische fabriek”, zo vernam Reuters. -
PREMIUM
ANALYSE. Donald Trump heeft nu alleen nog halve criminelen en hele gekken achter zich
Hij blijft zich weren, Donald Trump. Ook nu zijn laatste nog wat redelijke medestanders hem de rug toekeren. Wat overblijft, zijn losgeslagen complotdenkers en oude getrouwen die het gevoel van handboeien rond de polsen al kennen. De adviezen die zij Trump verschaffen, doen het ergste vrezen voor diens laatste maand aan de macht. -
Zeker 19 verkoolde lichamen aangetroffen in Mexicaanse grensstad
Minstens 19 verkoolde lichamen zijn ontdekt in Miguel Aleman, een Mexicaans stadje vlakbij de grens met de Verenigde Staten. Dat maakte het parket van de staat Tamaulipas bekend.