Schrijnende toestanden in Afghanistan: “We verkopen onze organen en kinderen in de hoop zo te overleven”
In Afghanistan bereikt de economische en humanitaire crisis nog maar eens een dieptepunt. De inwoners verkopen zelfs hun eigen organen om met dat verkregen geld te kunnen overleven. Sommigen denken er zelfs aan hun kinderen te verkopen.
De economische en humanitaire crisis in Afghanistan blijft aanhouden na de machtsgreep van de taliban in augustus vorig jaar. Door de machtsovername van de taliban is er minder internationale hulp in het land. Toch is volgens de Verenigde Naties ongeveer 90 procent van de 38 miljoen Afghanen afhankelijk van hulp. De burgers kunnen amper nog eten kopen door de stijgende voedselprijzen.
De mensen voelen zich genoodzaakt om hun organen en kinderen te verkopen om te overleven. “Misschien is het beter om hen te verkopen, zo krijgen zij een beter leven en wij geld om de andere kinderen te onderhouden”, getuigt een Afghaanse moeder. Ook de 38-jarige Abdulkadir zegt dat hij nog amper eten kan kopen. “Ik drink enkel thee en eet droog brood”, vertelt hij. “De situatie is hier zo slecht dat ik bereid ben om een van mijn kinderen te verkopen zodat ik voor mijn andere familieleden kan zorgen.”
Een andere moeder getuigt dat een vreemde man in totaal ongeveer 1.678 euro voor haar dochters (acht en zes jaar oud) heeft betaald. Haar dochters zullen bij haar blijven tot ze in de puberteit komen, daarna worden ze uitgehuwelijkt en zullen ze bij een voor hen nog onbekende man intrekken.
Operaties
Afghanen die hun nieren willen verkopen, melden zich aan bij verschillende ziekenhuizen in de hoop dat een arts een orgaan wil wegnemen. Sommige ziekenhuizen voeren die operaties uit, getuigt Hosal Tufan. Hij werkt als arts in een ziekenhuis in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. In de afgelopen vijf jaar werden 250 officiële niertransplantaties geregistreerd in de ziekenhuizen in de Afghaanse provincie Herat. Maar het werkelijke aantal ligt vermoedelijk veel hoger.
Dokter Tufan ziet naar eigen zeggen steeds meer mensen langskomen die een nier willen laten wegnemen om te verkopen. Niet alleen in de ziekenhuizen, maar ook in de sloppenwijken gebeuren illegale operaties. “In die kampen zijn de operaties een stuk goedkoper, maar de omstandigheden uiteraard ook veel slechter”, luidt het.
Het handelen in organen is geen nieuw probleem in Afghanistan, maar het verergerde wel door de crisis. De omstandigheden waaronder de illegale orgaanhandel plaatsvindt, zijn veranderd na de machtsovername van de taliban. De prijs van een nier varieerde ooit van 3.119 euro tot 3.598 euro. Dat bedrag is gedaald tot gemiddeld ongeveer 1.319 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
-
Weer Russische mensenrechtenactivist voor de rechter: “Het vonnis zal schuldig zijn”
Het zal niet vaak zijn gebeurd dat de hulp van een winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede werd ingeroepen in een strafzaak. Medevoorzitter Oleg Orlov van de inmiddels verboden mensenrechtenorganisatie Memorial vroeg er donderdag in Moskou om en kreeg zijn zin. -
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
Volgens de recentste cijfers van het Salariskompas van Jobat.be is werken voor de overheid geen slecht idee. Onze overheid staat immers op de vijfde plaats in de rankschikking van de best betalende sectoren én de sectoren waar de medewerkers het gelukkigst zijn in hun professionele leven. Ambtenaren kampen echter wel met heel wat hardnekkige vooroordelen. Kloppen die? Kara Roggeman van de FOD Beleid & Ondersteuning (BOSA) geeft haar mening over zes hardnekkige clichés die circuleren over werken bij de overheid. -
-
Polen blijft bruinkool ontginnen, ondanks rechtbankbevel om te stoppen
-
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur
Vanaf juni betalen Telenet-klanten meer voor hun abonnement. Deze prijsstijging vormt trouwens hét uitgelezen moment om jouw contract onder de loep te nemen en te kijken of je elders goedkoper af bent. Mijntelco.be overloopt enkele interessante mogelijkheden. -
Oekraïners in bezet gebied zitten na overstroming als ratten in de val: “Onze boten zijn gestolen, ze zijn ons kapot aan het maken”
Oekraïners die in bezet gebied leven en de muur van water op zich af zagen komen, zitten als ratten in de val. Dat blijkt uit verschillende getuigenissen die ‘The Kiev Independent’ en ‘The Washington Post konden optekenen. Inwoners van de overstroomde nederzettingen worden aan hun lot overgelaten. Wie toch hulp wil bieden, wordt tegengehouden door de Russen. De vijandige troepen zouden in de weken voordien zelfs doelbewust boten vernield of gestolen hebben, met de bedoeling om zo veel mogelijk slachtoffers te maken. “Ze zijn ons kapot aan het maken”, klinkt het. -
51
Oekraïense officier: “We zagen hoe Poetins troepen werden meegesleurd door watermassa na dambreuk”