Premier Nicola Sturgeon van Scottish National Party (SNP) reageert tevreden met de eerste verkiezingsresultaten.
Volledig scherm
Premier Nicola Sturgeon van Scottish National Party (SNP) reageert tevreden met de eerste verkiezingsresultaten. © EPA

Schotse nationalisten lijken flink te gaan winnen

De Schotse nationalisten (SNP) van premier Nicola Sturgeon lijken af te stevenen op een grote overwinning bij de regionale parlementsverkiezingen. Bij een duidelijke zege komt een nieuw referendum over onafhankelijkheid dichterbij. 

19 reacties

 • Sylvain Helsen

  1 maand geleden
  Het economisch leven in Engeland en Schotland is met elkaar vergelijkbaar. Engeland doet het misschien net even beter dan Schotland, maar het verschil is niet noemenswaardig. Alleen het verschil tussen Londen en de rest van Engeland is indrukwekkend: de economie in Londen draait twee keer zo snel dan in de rest van Engeland. Maar daar hoeft men niet over verwonderd te zijn. Want in Engeland waait en draait alles rondom Londen. Het is goedkoper om in Schotland te wonen en te leven. En als puntje
 • swenti Bolt

  1 maand geleden
  Boris heeft niks te willen als de meerderheid onafhankelijkheid wil!!
 • Kevin Cunningham

  1 maand geleden
  Peter Destoop, Er is en blijft een groot emotionele hechtenis tussen de twee landen, maar zoals bij een scheiding is het soms beter om de handdoek in de ring te gooien en verder te gaan met het leven.
 • Frans Peeters

  1 maand geleden
  Bijna een VS verhaal waar Trump de winnaar was en enkele knoei dagen later, laat het arm moedig Schotland maar aan EU zo kunnen wij er mee voor opdraaien
 • peter destoop

  1 maand geleden
  Kevin Cunningham. Waarom hebben de engelsen dan gelogen en gedreigd om schotland economisch te boycotten toen ze het referendum wilden organiseren om onafhankelijk worden te worden? Ze konden dan al van Schotland "verlost" zijn. Think again my friend.
 1. Verkiezingen in Schotland gezien als officieus referendum over onafhankelijkheid

  Verkiezin­gen in Schotland gezien als officieus referendum over onafhanke­lijk­heid

  De inwoners van Schotland kiezen vandaag een nieuw parlement. De stembusgang wordt ook wel gezien als een peiling onder de bevolking over het wel of niet organiseren van een onafhankelijkheidsreferendum. De Schotse Nationalistische Partij (SNP) van premier Nicola Sturgeon hoopt op een absolute meerderheid van de zetels, zodat in Londen een nieuw referendum over de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk geëist kan worden. Wat daarvan de uitkomst zou zijn, is momenteel hoogst onzeker.
 2. Verkiezingen VK: Conservatieven van Johnson winnen in Labour-stad Hartlepool

  Verkiezin­gen VK: Conserva­tie­ven van Johnson winnen in La­bour-stad Hartlepool

  48 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk mochten gisteren gaan stemmen op ‘Super Thursday’, waarbij in zowel Engeland als Schotland en Wales lokale verkiezingen werden gehouden. De stembusslag wordt gezien als een graadmeter voor de Schotse én mogelijk zelfs Welshe onafhankelijkheidskoorts en is ook voor de conservatieve Britse premier Boris Johnson een belangrijke populariteitstest. Zijn partij scoort alvast in de stad Hartlepool, waar de conservatieven een parlementszetel afsnoepen van oppositiepartij Labour, die de zetel sinds 1974 bezette.