De Duitse bondskanselier Olaf Scholz houdt een exemplaar van de 'Charter of the United Nations' omhoog tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering in New York.
Volledig scherm
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz houdt een exemplaar van de 'Charter of the United Nations' omhoog tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering in New York. © AFP

Scholz klaagt in New York "schaamteloos imperialisme" van Rusland aan

ALGEMENE VERGADERING VNDe Russische president Vladimir Poetin zal zijn “imperialistische ambities” alleen opgeven na een nederlaag in Oekraïne. Dat zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Om de wereld veiliger te maken moet Oekraïne daarom met man en macht geholpen worden de Russische aanval af te slaan. Een door Rusland gedicteerde vrede is volgens Scholz onacceptabel.

  1. Poetin kondigt gedeeltelijke militaire mobilisatie af en dreigt met inzet van “alle beschikbare middelen” tegen “nucleaire chantage” van het Westen: “Ik bluf niet”
    Play

    Poetin kondigt gedeelte­lij­ke militaire mobilisa­tie af en dreigt met inzet van “alle beschikba­re middelen” tegen “nucleaire chantage” van het Westen: “Ik bluf niet”

    De Russische president Vladimir Poetin heeft een gedeeltelijke militaire mobilisatie afgekondigd. Dat deed hij vanochtend in een vooraf opgenomen tv-toespraak, zijn eerste sinds de Russische invasie in Oekraïne. Poetin zei ook dat hij “alle middelen die ons ter beschikking staan” zou gebruiken en dat degenen die nucleaire chantage tegen Rusland proberen te gebruiken, zullen merken dat de rollen tegen hen kunnen worden omgekeerd. Hij zei uitdrukkelijk: “Ik bluf niet.”