De wachtrijen aan de luchthaven waren vrijdag en zaterdag enorm. Ook vandaag is het nog druk, "maar beheersbaar".
Volledig scherm
PREMIUM
De wachtrijen aan de luchthaven waren vrijdag en zaterdag enorm. Ook vandaag is het nog druk, "maar beheersbaar". © AFP

‘Schiphol, kluchthaven.’ Wat loopt er fout op de luchthaven die vroeger de beste van Europa was?

Het is overal druk op Europese luchthavens, maar nergens is de chaos zo groot als op Schiphol. Al dagen staan er ellenlange wachtrijen en KLM stuurde gisteren maar liefst 42 lege vliegtuigen terug om de boel er niet nog meer “op te stoppen”. Wat is er aan de hand op de luchthaven die al meermaals verkozen werd tot beste van Europa? “Dit trekt niemand voor de zomer recht.” 

 1. IN BEELD. Zonnebaden op rotsen in plaats van ligstoel: waterpeil Gardameer drastisch gezakt
  Play
  3

  IN BEELD. Zonnebaden op rotsen in plaats van ligstoel: waterpeil Gardameer drastisch gezakt

  Hitte en droogte teisteren al maanden het noorden van Italië. Als gevolg kreunen belangrijke rivieren, zoals de Po, onder historisch lage waterstanden. Dat bedreigt dan weer de oogst van veel Italiaanse boeren. En dus hebben de autoriteiten beslist om op gezette tijden water uit meren naar de rivier te laten vloeien. De waterstanden van de meren dragen hiervan de gevolgen. In het Gardameer staat het water nu al ruim een meter lager dan normaal. Grote vlaktes kale rotsen zijn zichtbaar geworden. Wie hiervan de dupe is? Verhuurders van ligstoelen. Want wie huurt nu een dure ligstoel wanneer er even verderop op de rotsen voldoende plaats is om gratis een handdoek uit te rollen?
 1. Taliban roepen dag van machtsovername uit tot feestdag

  Taliban roepen dag van machtsover­na­me uit tot feestdag

  De taliban in Afghanistan hebben morgen, maandag 15 augustus, tot een feestdag uitgeroepen om te vieren dat ze precies een jaar geleden aan de macht kwamen. De moslimextremisten pleegden vorig jaar een staatsgreep toen de door de Verenigde Staten geleide NAVO-troepen het land verlieten. Ook de Afghaanse ex-president Ashraf Ghani heeft gereageerd op de verjaardag van de coup. Volgens hem verliezen de Afghanen hun hoop onder het bewind van de taliban.
 2. Komt ook bij ons zomeruittocht in gevaar? Als 1.200 vacatures op Zaventem niet ingevuld geraken, dreigen ook hier toestanden zoals op Schiphol dit weekend
  PREMIUM

  Komt ook bij ons zomeruit­tocht in gevaar? Als 1.200 vacatures op Zaventem niet ingevuld geraken, dreigen ook hier toestanden zoals op Schiphol dit weekend

  Een urenlange wachtrij om in te checken en de brandweer die wachtende reizigers moest voorzien van water. De chaos op de Nederlandse luchthaven Schiphol was afgelopen weekend compleet. En dat zou weleens een voorbode kunnen zijn van wat ons te wachten staat bij de zomeruittocht. Want ook op Brussels Airport wenkt een drukke zomer, maar zijn er vele handen te kort. “Als er niet op tijd personeel wordt gevonden, brengen reizigers deze zomer ook best flink wat geduld mee.”