Een beeld van de kooien die worden opgetrokken.
Volledig scherm
PREMIUM
Een beeld van de kooien die worden opgetrokken. © RV

‘Schijnprocessen’ tegen gevangen Oekraïners worden voorbereid: duizenden soldaten vastgehouden in 4 strafkolonies buiten de stad met geïmproviseerde kooien

Oekraïense militaire leiders willen dat de internationale gemeenschap het berechten van gevangen Oekraïense soldaten en burgers door Rusland veroordeelt. In een gezamenlijke verklaring noemen ze de mogelijke processen een “wrede daad” en een “publieke belediging”. Intussen worden de gevangen soldaten vastgehouden in vier strafkolonies waar ze in geïmproviseerde en sobere kooien verblijven. 

 1. Wij spraken de frontvrouw van het Russische Pussy Riot van op haar geheime locatie: “Ik ben een professional als het op gevangenissen aankomt”
  PREMIUM
  Leuven

  Wij spraken de frontvrouw van het Russische Pussy Riot van op haar geheime locatie: “Ik ben een professio­nal als het op gevangenis­sen aankomt”

  Op vrijdag 20 mei staat punkband Pussy Riot op het podium van punkfestival Breaking Barriers in Het Depot in Leuven. Het Laatste Nieuws sprak exclusief met Maria ‘Masha’ Alyokhina die een week geleden de stempel ‘voortvluchtig’ kreeg van de Russische autoriteiten, nadat ze niet verscheen op een hoorzitting in Moskou. Vanuit haar geheime locatie in het vrije Westen laat ze weten dat die straf lang niet haar grootste zorg is. Over haar jaren in Russische gevangenissen, alledaagse schendingen van de mensenrechten en hoe de meeste Russen stiekem toch niet akkoord zijn met Poetins praktijken.
 2. Gevaar voor heel Europa, dilemma voor Oekraïense strategie: Russen gebruiken kerncentrale als schild
  PREMIUM

  Gevaar voor heel Europa, dilemma voor Oekraïense strategie: Russen gebruiken kerncentra­le als schild

  De kerncentrale van Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne, wordt een obstakel bij het geplande Oekraïense tegenoffensief. Oekraïense strijdkrachten kunnen de Russische bombardementen niet beantwoorden uit schrik de reactoren te treffen. Mocht een van de zes reactoren worden geraakt met een krachtig wapen, dan bestaat het risico van een meltdown of explosie die straling kan verspreiden over Oekraïne en ver daarbuiten. Dat gebeurde eerder in Tsjernobyl.
 1. STREAMINGTIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel
  TV

  STREAMING­TIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel

  Terwijl Netflix nog volop debatteert of het een vervolgseizoen wil op ‘That ‘90s Show’, de recente spin-off van ‘That ‘70s Show’, doken wij de archieven in op zoek naar spin-offs die wel een gezond en lang leven beschoren waren. Hoewel de geschiedenis al een paar keer heeft aangetoond dat spin-offs vaker inferieur zijn aan hun voorlopers (denk maar aan ‘The Mandalorian’-spin-off ‘The Book of Boba Fett’ of de ‘Friends’-spin-off ‘Joey’) hebben we er toch vijf gevonden die het succes van hun voorouder niet alleen evenaren, maar zowaar overtreffen. Een overzicht!
 2. Oude vriend van Poetin geruild voor 215 Oekraïense krijgsgevangenen: wie is Victor Medvedtsjoek, de ‘jachttrofee’ van Zelensky?
  PREMIUM

  Oude vriend van Poetin geruild voor 215 Oekraïense krijgsge­van­ge­nen: wie is Victor Med­vedtsjoek, de ‘jachttro­fee’ van Zelensky?

  In Oekraïens uniform, handboeien aan, het grijze haar in de war en een wat angstige blik in de ogen. Zo ging Victor Medvedtsjoek - een pro-Kremlin politicus die nauwe banden heeft met Poetin - (67) in april de wereld rond. Die angstige blik is heel begrijpelijk, want in tijden van oorlog weet je nooit wat je te wachten staat, zeker wanneer je het ‘etiket’ verrader opgekleefd kreeg. In zijn geval bleek het wel mee te vallen: hij werd tijdens een grootschalige ‘gevangenenruil’ overgebracht naar het Kremlin, dat bevestigt Reuters. Wie is Victor Medvedtsjoek, de steenrijke vader van Poetins petekind die als pasmunt ingezet kon worden?