Een beeld van de kooien die worden opgetrokken.
Volledig scherm
PREMIUM
Een beeld van de kooien die worden opgetrokken. © RV

‘Schijnprocessen’ tegen gevangen Oekraïners worden voorbereid: duizenden soldaten vastgehouden in 4 strafkolonies buiten de stad met geïmproviseerde kooien

Oekraïense militaire leiders willen dat de internationale gemeenschap het berechten van gevangen Oekraïense soldaten en burgers door Rusland veroordeelt. In een gezamenlijke verklaring noemen ze de mogelijke processen een “wrede daad” en een “publieke belediging”. Intussen worden de gevangen soldaten vastgehouden in vier strafkolonies waar ze in geïmproviseerde en sobere kooien verblijven. 

 1. Gevaar voor heel Europa, dilemma voor Oekraïense strategie: Russen gebruiken kerncentrale als schild
  PREMIUM

  Gevaar voor heel Europa, dilemma voor Oekraïense strategie: Russen gebruiken kerncentra­le als schild

  De kerncentrale van Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne, wordt een obstakel bij het geplande Oekraïense tegenoffensief. Oekraïense strijdkrachten kunnen de Russische bombardementen niet beantwoorden uit schrik de reactoren te treffen. Mocht een van de zes reactoren worden geraakt met een krachtig wapen, dan bestaat het risico van een meltdown of explosie die straling kan verspreiden over Oekraïne en ver daarbuiten. Dat gebeurde eerder in Tsjernobyl.
 2. Wij spraken de frontvrouw van het Russische Pussy Riot van op haar geheime locatie: “Ik ben een professional als het op gevangenissen aankomt”
  PREMIUM
  Leuven

  Wij spraken de frontvrouw van het Russische Pussy Riot van op haar geheime locatie: “Ik ben een professio­nal als het op gevangenis­sen aankomt”

  Op vrijdag 20 mei staat punkband Pussy Riot op het podium van punkfestival Breaking Barriers in Het Depot in Leuven. Het Laatste Nieuws sprak exclusief met Maria ‘Masha’ Alyokhina die een week geleden de stempel ‘voortvluchtig’ kreeg van de Russische autoriteiten, nadat ze niet verscheen op een hoorzitting in Moskou. Vanuit haar geheime locatie in het vrije Westen laat ze weten dat die straf lang niet haar grootste zorg is. Over haar jaren in Russische gevangenissen, alledaagse schendingen van de mensenrechten en hoe de meeste Russen stiekem toch niet akkoord zijn met Poetins praktijken.
 1. De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
  Spaargids.be

  De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interes­sant is een rekening bij de overheid?

  Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.
 2. Lahbib hoopt op snelle hervatting van dialoog over geweld in Oost-Congo

  Lahbib hoopt op snelle hervatting van dialoog over geweld in Oost-Con­go

  "Men moet absoluut een escalatie vermijden die zou leiden naar een oorlog in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Het is tijd dat de betrokken partijen stoppen met elkaar de verantwoordelijkheid te geven en tonen wat ze willen doen om de vrede te herstellen". Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib vrijdag verklaard naar aanleiding van haar onderhoud met de Congolese president Félix Tshisekedi in Kinshasa.