SAS vraagt bescherming tegen schuldeisers aan in de VS
De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS, die in financiële moeilijkheden verkeert, heeft in de VS bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. Dat heeft de grootste luchtvaartmaatschappij van Scandinavië bekendgemaakt. De procedure moet helpen om sneller te kunnen herstructureren.
SAS vroeg de zogenaamde chapter 11-faillissementsprocedure aan om zo werk te kunnen maken van de vele schulden waar het mee kampt. Het herstel van de coronapandemie verloopt trager dan verwacht voor de luchtvaartmaatschappij, waarvan de Zweedse en Deense overheid de belangrijkste aandeelhouders zijn.
De activiteiten van SAS en het vluchtplan zullen geen impact ondervinden van de procedure, klinkt het. SAS blijft zijn klanten normaal bedienen.
De luchtvaartmaatschappij verwacht "zes tot negen maanden" gebruik te maken van "chapter 11", zei topman Anko van der Werff tijdens een persconferentie. De procedure laat een bedrijf dat zijn schulden niet kan terugbetalen toe om te herstructureren terwijl het beschermd is tegen de schuldeisers.
Kostenbesparingsplan
Via de procedure wil SAS zijn kostenbesparingsplan "SAS Forward" versnellen. "We moeten gewoon veel meer doen en veel sneller gaan", aldus bestuursvoorzitter Carsten Dilling. Het in februari aangekondigde plan mikt op zowat 750 miljoen euro aan besparingen per jaar. In juni werd ook een kapitaalverhoging van 1 miljard euro aangekondigd.
Denemarken, dat net als Zweden een belang van 21,8 procent heeft in SAS, heeft zich bereid getoond om te investeren. Zweden en Noorwegen gaan akkoord om schulden om te zetten in kapitaal.
Een van de voordelen van een faillissementsprocedure in de VS, en niet in bijvoorbeeld thuisland Zweden, is dat SAS eigenaar blijft van zijn vliegtuigen, zei topman van der Werff nog.
Staking pilotenvakbond
Maandag riep de grootste pilotenvakbond bij SAS zijn leden op tot staking, na mislukt loonoverleg. De directie sprak toen over roekeloos gedrag dat de toekomst van de maatschappij op het spel zet. Door de staking zou ongeveer de helft van de SAS-vluchten worden geannuleerd, waardoor dagelijks 30.000 passagiers worden getroffen.
Lees ook:
Bekijk ook: Brussels Airlines schrapt 527 vluchten
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Opnieuw 527 vluchten geschrapt bij Brussels Airlines: “Beter nu één keer 10 miljoen verliezen dan de lonen de komende jaren te verhogen”
Met het schrappen van 6 procent van alle vluchten neemt Brussels Airlines een drastische beslissing om tegemoet te komen aan de vraag van piloten en cabinepersoneel om de werkdruk te verlagen. De directie van Brussels Airlines koopt met het schrappen van honderden vluchten vooral tijd, zegt transporteconoom Wouter Dewulf (UAntwerpen). “Financiële ruimte om de lonen op te trekken is er niet.” -
Na Amerikaanse president Joe Biden nu ook zijn vrouw Jill besmet met corona
Na de Amerikaanse president Joe Biden heeft ook zijn vrouw, first lady Jill Biden, positief getest op corona. Dat meldt het Witte Huis. -
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan? -
-
Kosovo moet dan toch stroom afschakelen: stroomafschakelingen van twee uur
Kosovo zal wegens tekort aan eigen stroomproductie en een gebrek aan middelen voor invoer dan toch tijdelijk de stroom moeten afschakelen. Dat melden lokale media. Eerder was nog sprake dat het Balkanland de black-outs zou kunnen vermijden dankzij steun uit buurland Albanië. -
Duitse stroomprijs voor het eerst boven de 500 euro/MWh: stijging van 500 procent op jaar tijd
De Duitse stroomprijs is voor het eerst ooit boven de 500 euro per megawattuur gestegen. De prijs om volgend jaar in Duitsland stroom te leveren steeg vandaag met 5,2 procent tot 502 euro per megawattuur. Dat is ruwweg een stijging met 500 procent op een jaar tijd. -
9
"Oekraïense special forces en verzetsstrijders achter explosies op de Krim”
De explosies die dinsdag plaatsvonden in een wapendepot op een Russische militaire basis op het geannexeerde schiereiland de Krim zijn het werk van Oekraïense special forces . Dat heeft een hoge Oekraïense functionaris onthuld aan ‘The New York Times’. Ook de aanval vorige week op een militair vliegveld op de Krim werd uitgevoerd door special forces in samenwerking met lokale verzetsstrijders. -
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker.