De 'Middle East Green Initiative Summit' in Riyad.
Volledig scherm
De 'Middle East Green Initiative Summit' in Riyad. © via REUTERS

Saoedi-Arabië belooft meer dan miljard dollar voor het klimaat

Saoedi-Arabië, de grootste olie-exporteur ter wereld, wil naar eigen zeggen meer dan een miljard dollar investeren in milieu-initiatieven. Riyad doet de aankondiging enkele dagen voor het begin van de klimaattop COP26 in Glasgow.

  1. Staatsoliebedrijf Saudi Aramco wil in 2050 klimaatneutraal zijn

    Staatsolie­be­drijf Saudi Aramco wil in 2050 klimaatneu­traal zijn

    Olie- en gasconcern Saudi Aramco heeft toegezegd om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De ambitie van het staatsbedrijf, de grootste exporteur van olie ter wereld, ligt daarmee in lijn met die van Europese branchegenoten zoals Shell en BP. Het gaat er daarbij alleen om de eigen uitstoot terug te brengen, niet die van klanten. “Dat is de verantwoordelijkheid van eindgebruikers, regelgevers en overheden”, zei topman Amin Nasser daarover.
  2. Duitse bondskanselier Scholz zet druk voor handelsakkoord tussen EU en Zuid-Amerika

    Duitse bondskanse­lier Scholz zet druk voor handelsak­koord tussen EU en Zuid-Amerika

    Duitsland en Argentinië maken zich sterk dat het mogelijk is de onderhandelingen over een van de grootste handelsakkoorden ter wereld snel af te ronden. De al meer dan twintig jaar aanslepende onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Zuid-Amerikaanse statenbond Mercosur hebben nu lang genoeg geduurd, zo zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz na een ontmoeting met de Argentijnse president Alberto Ángel Fernández in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.