De 'Middle East Green Initiative Summit' in Riyad.
Volledig scherm
De 'Middle East Green Initiative Summit' in Riyad. © via REUTERS

Saoedi-Arabië belooft meer dan miljard dollar voor het klimaat

Saoedi-Arabië, de grootste olie-exporteur ter wereld, wil naar eigen zeggen meer dan een miljard dollar investeren in milieu-initiatieven. Riyad doet de aankondiging enkele dagen voor het begin van de klimaattop COP26 in Glasgow.

  1. VS kondigen diplomatieke boycot aan van Olympische Winterspelen in Peking

    VS kondigen diplomatie­ke boycot aan van Olympische Winterspe­len in Peking

    De Verenigde Staten zullen overgaan tot een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen, die in februari plaatsvinden in de Chinese hoofdstad Peking, vanwege mensenrechtenkwesties. Dat heeft het Witte Huis officieel bevestigd. Een diplomatieke boycot houdt in dat Washington geen vertegenwoordigers van de regering naar de Chinese hoofdstad zal sturen. De Amerikaanse topsporters zouden bij die maatregel wel kunnen deelnemen aan de competities.
  2. Staatsoliebedrijf Saudi Aramco wil in 2050 klimaatneutraal zijn

    Staatsolie­be­drijf Saudi Aramco wil in 2050 klimaatneu­traal zijn

    Olie- en gasconcern Saudi Aramco heeft toegezegd om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De ambitie van het staatsbedrijf, de grootste exporteur van olie ter wereld, ligt daarmee in lijn met die van Europese branchegenoten zoals Shell en BP. Het gaat er daarbij alleen om de eigen uitstoot terug te brengen, niet die van klanten. “Dat is de verantwoordelijkheid van eindgebruikers, regelgevers en overheden”, zei topman Amin Nasser daarover.