Beeld ter illustratie: salmonella
Volledig scherm
Beeld ter illustratie: salmonella © rv

Salmonella-uitbraak in Europa, maar geen besmettingen in ons land

Een uitbraak van salmonella in Europa heeft al minstens 140 mensen getroffen. Enkelen werden ernstig ziek, in het Verenigd Koninkrijk stierf zelfs iemand. De bacterie werd wellicht verspreid via een vleesverwerker uit Estland. In ons land werden nog geen besmettingen vastgesteld.

 1. Hoelang mag je een keukensponsje gebruiken? En hoe vaak maak je best de koelkast schoon? 10 tips om voedselvergiftiging te vermijden
  PREMIUM

  Hoelang mag je een keukens­pons­je gebruiken? En hoe vaak maak je best de koelkast schoon? 10 tips om voedselver­gif­ti­ging te vermijden

  De kans dat het keukensponsje bij jouw thuis op het aanrecht daar al enkele dagen ligt is groot. Maar is dat wel een gezond idee? “Een van de oorzaken van voedselvergiftiging is een gebrekkige hygiëne, onder meer in eigen keuken thuis”, vertelt professor in voeding Chris Michiels. “De gevolgen daarvan kunnen variëren van banale diarree tot zelfs de dood.” De expert deelt 10 hygiënetips om het veilig te houden in eigen keuken.
 1. Hobbykamer of extra opslagruimte maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten
  Livios

  Hobbykamer of extra opslagruim­te maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten

  Kan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op.
 2. Meer dan 1 op 10 mensen met maagproblemen heeft deze bacterie: “Maar je kan die ook hebben en doorgeven zonder dat je het beseft”
  PREMIUM

  Meer dan 1 op 10 mensen met maagproble­men heeft deze bacterie: “Maar je kan die ook hebben en doorgeven zonder dat je het beseft”

  De helft van de wereldbevolking is, meestal zonder het te weten, drager van Helicobacter pylori, een maagbacterie die een maagzweer of in het slechtste geval maagkanker kan veroorzaken. Maar hoe raak je precies besmet? En is het mogelijk om dat te voorkomen? Prof. Danny De Looze van het UZ Gent schept duidelijkheid: “De bacterie kan niét in voedsel zitten, maar wordt doorgegeven van mens op mens.”