Mark Rutte (VVD) na afloop van het debat in de Tweede Kamer.
Volledig scherm
Mark Rutte (VVD) na afloop van het debat in de Tweede Kamer. © ANP

Rutte wil ondanks vertrouwenscrisis door als premier: “Ga hard werken om vertrouwen terug te verdienen”

Mark Rutte wil toch door als ontslagnemend premier van Nederland, ondanks het urenlange “heftige debat” deze nacht, waarin alle oppositiepartijen het vertrouwen in hem opzegden. Daarnaast keurden alle partijen behalve zijn eigen VVD het optreden van Rutte als partijleider in de verkenningsfase af. Toch stuurde de Kamer hem niet weg.

 1. Oekraïne probeert Russen klem te zetten: “Opnieuw cruciale brug in Cherson vernietigd”
  Update

  Oekraïne probeert Russen klem te zetten: “Opnieuw cruciale brug in Cherson vernietigd”

  Oekraïne beweert dat het opnieuw een voor de Russen cruciale brug in Cherson, in het zuiden van het land, heeft vernietigd. Door strategisch belangrijke bruggen in de regio te bombarderen, proberen de Oekraïense militairen de Russen de pas af te snijden. Volgens Kiev is de brug aan de dam in de stad Nova Kachovka – die al eerder aangevallen werd – nu onbegaanbaar. Daarmee zijn alle bruggen in de regio door de Oekraïense strijdkrachten beschadigd.
 2. Twee nieuwe verkenners in Nederlandse regeringsvorming na flater met leesbare documenten

  Twee nieuwe verkenners in Nederland­se regerings­vor­ming na flater met leesbare documenten

  Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) worden de nieuwe verkenners voor de vorming van een Nederlandse regering. Dat hebben de fractievoorzitters in de Tweede Kamer besloten in overleg met parlementsvoorzitter Khadija Arib, zo meldt het Nederlandse nieuwsagentschap ANP. Het is nog niet duidelijk wanneer de twee verkenners aan de slag gaan. Van Ark en Koolmees volgen Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) op, die vanmiddag hun taak neerlegden. Aanleiding was het uitlekken van notities over de verkenning via Ollongren, waardoor “zij hun werkzaamheden niet meer onbevangen konden voortzetten”.
 1. Rutte herinnert zich niet meer wie hij minister wou maken: hoe de regeringsvorming in Nederland “een ongekende puinhoop” werd
  PREMIUM

  Rutte herinnert zich niet meer wie hij minister wou maken: hoe de regerings­vor­ming in Nederland “een ongekende puinhoop” werd

  In Nederland ligt de regeringsvorming op haar gat. De droom van Mark Rutte om zijn coalitie een doorstart te geven, botst van het ene obstakel tegen het andere aan. Een verkenner die positief test, een nota die uitlekt, een poging om een populair politicus opzij te schuiven en nu ook een leugen — excuseer: een verkeerde herinnering — van Rutte himself. “Een ongekende puinhoop”, zo vat de Nederlandse pers het samen.