"Rutte en Merkel deden Turkije meer toezeggingen inzake vluchtelingenopvang dan rest van Europa wist"
De Nederlandse premier Mark Rutte en Duits bondskanselier Angela Merkel hebben bij het sluiten van de vluchtelingendeal tussen de Europese Unie en Turkije concrete toezeggingen gedaan. Nederland en Duitsland spraken af jaarlijks 150.000 tot 250.000 vluchtelingen uit Turkije te halen en toe te laten in de EU. Dat schrijft de Duitse krant Die Welt. Die aantallen en de afspraak met Turkije zouden de andere Europese lidstaten niet zijn meegedeeld.
Delen per e-mail
Anders dan voordien bekend, hebben bondskanselier Angela Merkel en de Nederlandse premier Mark Rutte bij de onderhandelingen voor het omstreden vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije concrete afspraken gemaakt over het vluchtelingencontingent. Merkel en Rutte spraken af jaarlijks 150.000 tot 250.000 Syrische vluchtelingen uit Turkije naar Europa te laten komen. Dat blijkt uit onderzoek voor het boek over Merkels vluchtelingenpolitiek van Welt-journalist Robin Alexander dat vandaag verschijnt.
Volgens Alexander greep op 6 maart 2016, op de vooravond van de Europees-Turkse top, in Brussel een ontmoeting plaats tussen Rutte, Merkel en de toenmalige Turkse premier Ahmet Davutoglu. Nederland was toen voorzitter van de Europese Raad.
Gentlemen's agreement
De overeenkomst die Rutte, Davutoglu en Merkel toen sloten, werd daags nadien aan de rest van de leden van de Europese Raad als een verrassend voorstel van Turkije voorgelegd. De staats- en regeringsleiders stelden in het slotakkoord van de Europese top een "vrijwillige opname op humanitaire gronden" voor.
Behalve Merkel, Rutte en Davutoglu bleven de Europese leiders in het ongewisse over het concrete aantal vluchtelingen in het Turks-Europese akkoord. De drie regeringsleiders hadden niettemin bij wijze van gentlemen's agreement het aantal van 150.000 tot 250.000 afgesproken.
Dit wordt volgens Die Welt bevestigd door verschillende mensen die betrokken waren bij de onderhandelingen.
Rutte en Merkel namen zich toen voor andere EU-lidstaten te overhalen vluchtelingen uit Turkije op te nemen. Het contingent zou onder deze 'coalition of the willing' worden verdeeld.
'Staatsgreep van Erdogan'
Na het afsluiten van de Europees-Turkse vluchtelingendeal waren er speculaties dat president Erdogan zich gepasseerd voelde doordat Davutoglu eigenhandig de deal sloot met de Europese Unie.
Dit leidde begin mei 2016 tot speculaties in de internationale media over een mogelijk aftreden. Op 5 mei 2016 verklaarde Davutoglu, na overleg met Erdogan in diens presidentieel paleis, dat hij zich bij het plotseling ingelaste buitengewoon partijcongres van de AKP op 22 mei 2016 niet langer kandidaat zou stellen voor de functie van partijvoorzitter. Volgens de partijstatuten moest Davutoglu bij het verlies van het partijvoorzitterschap ook als minister-president aftreden. Volgens critici en de Turkse oppositie was het aftreden van Davutoglu een staatsgreep gepleegd door Erdogan.
Turkije heeft meer dan twee miljoen vluchtelingen aan zijn zuidgrens, de Europese Unie financiert hun opvang. Erdogan dreigt ermee "de poorten open te zetten".
De Europees-Turkse vluchtelingendeal: wat, hoe, waarom?
Om de migratiecrisis in Europa aan te pakken sloot de Europese Unie op 19 maart vorig jaar de vluchtelingendeal met Turkije. Het akkoord is een belangrijk onderdeel van de Europese aanpak van de vluchtelingencrisis, omdat veel vluchtelingen via Turkije naar de EU kwamen.
Turkije zou vanaf nu eke vluchtelingen die vanuit Turkije wil doorreizen naar de EU terugnemen, in ruil voor het uitwisselen met de EU van een Syrische vluchteling uit een Turks kamp.
Het doel was vooral het tegengaan van de illegale migratie naar Griekenland en het bieden van een alternatief aan de vluchtelingen. Turkije stelde enkele tegenvoorwaarden: de financiële steun van de EU aan Turkije moest worden verdubbeld van drie naar zes miljard, er moest sneller een visum komen voor Turkse burgers in Europa, en er moest serieuzer worden gekeken naar een mogelijk Turks EU-lidmaatschap.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Drive
Dit zijn de elektrische wagens met de grootste autonomie
Net zoals in een aantal andere aspecten van het leven, gaat het gezegde “hoe groter, hoe beter” op voor de autonomie van elektrische wagens. Een groter rijbereik betekent immers minder laadstress en een groter gebruiksgemak van je EV. HLN Drive somt de 10 EV’s op met de grootste autonomie. -
Duitse binnenlandminister tegen Turkse kiescampagne in Duitsland
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU), heeft zich duidelijk tegen Turkse verkiezingsmeetings in Duitsland uitgesproken. "Ik wil dat niet. Een Turkse kiescampagne heeft hier niets te zoeken in Duitsland", zei de Maizière (CDU) op de zender ARD. -
Nederland
"Rel met Turkije komt Rutte goed uit"
De Nederlandse dagbladen besteden allemaal veel aandacht aan de diplomatieke crisis tussen Nederland en Turkije. Over één ding zijn alle media het eens: de rel kan niet los gezien worden van de naderende verkiezingen van overmorgen. -
-
Primeur in Europa: zelfrijdende bus vervoert passagiers in Spaans verkeer
In de Spaanse stad Málaga rijdt sinds afgelopen weekend een zelfrijdende bus rond. Het is de eerste keer dat een zelfrijdende stadsbus zich tussen het ‘gewone’ verkeer in Europa begeeft. Er blijft wel een chauffeur achter het stuur zitten, om de controle in geval van nood over te nemen. -
Turken wilden Sportpaleis afhuren voor meeting maar mochten er niet in
De Unie van Europese Turken en Democraten (UETD) zal geen grootschalig evenement in het kader van het Turkse referendum organiseren in de Gentse hal Flanders Expo. Dat zegt voorzitter Basir Hamarat (UETP). De unie bekijkt andere mogelijkheden. In het Sportpaleis kregen ze alvast een nul op het rekest. -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
VN luidt alarm: “Nieuwe klimaatplannen zijn niet voldoende”
De Verenigde Naties slaan alarm: de geüpdatete klimaatplannen van zo’n 200 landen die het Akkoord van Parijs hebben ondertekend, voldoen in de verste verte niet om de klimaatopwarming te bestrijden. De VN roept de grootste vervuilers op: "Geen woorden maar daden."