Ovsjannikova (op de achtergrond) protesteerde tijdens een nieuwsuitzending in Rusland tegen de oorlog in Oekraïne.
Volledig scherm
Ovsjannikova (op de achtergrond) protesteerde tijdens een nieuwsuitzending in Rusland tegen de oorlog in Oekraïne. © Photo News

Russische tv-journaliste geeft toe dat ze ontsnapt is uit huisarrest: “Poetin zou een enkelband moeten dragen, niet ik”

De Russische tv-journaliste Marina Ovsjannikova (44) is ontsnapt uit huisarrest. Dat heeft ze zelf bevestigd in een statement. De journaliste werd door de Russische overheid beschuldigd van het verspreiden van fake news nadat ze tijdens een nieuwsuitzending protesteerde tegen de oorlog in Oekraïne. “Maar ik ben volkomen onschuldig”, schrijft ze in een bericht op Telegram.

 1. Oude vriend van Poetin geruild voor 215 Oekraïense krijgsgevangenen: wie is Victor Medvedtsjoek, de ‘jachttrofee’ van Zelensky?
  PREMIUM

  Oude vriend van Poetin geruild voor 215 Oekraïense krijgsge­van­ge­nen: wie is Victor Med­vedtsjoek, de ‘jachttro­fee’ van Zelensky?

  In Oekraïens uniform, handboeien aan, het grijze haar in de war en een wat angstige blik in de ogen. Zo ging Victor Medvedtsjoek - een pro-Kremlin politicus die nauwe banden heeft met Poetin - (67) in april de wereld rond. Die angstige blik is heel begrijpelijk, want in tijden van oorlog weet je nooit wat je te wachten staat, zeker wanneer je het ‘etiket’ verrader opgekleefd kreeg. In zijn geval bleek het wel mee te vallen: hij werd tijdens een grootschalige ‘gevangenenruil’ overgebracht naar het Kremlin, dat bevestigt Reuters. Wie is Victor Medvedtsjoek, de steenrijke vader van Poetins petekind die als pasmunt ingezet kon worden?
 2. Poetin drijft nucleaire dreiging op: “Het Westen is aan het koorddansen, we móeten dit ernstig nemen”
  PREMIUM

  Poetin drijft nucleaire dreiging op: “Het Westen is aan het koorddan­sen, we móeten dit ernstig nemen”

  Russisch president Poetin lijkt zijn dreiging met kernwapens een versnelling hoger te schakelen door een nucleaire trein richting Oekraïne te sturen en een test met de nucleaire duikboot Belgorod voor te bereiden. “Het Witte Huis en de CIA nemen de dreiging ernstig. We moeten voorzichtig zijn met wapenleveringen aan Oekraïne, want we zijn aan het koorddansen”, meent professor internationale politiek en kernwapenexpert Tom Sauer (UAntwerpen).