Een Russische soldaat bewaakt de kerncentrale van Zaporizja.
Volledig scherm
Een Russische soldaat bewaakt de kerncentrale van Zaporizja. © REUTERS

Russische troepen stationeren luchtafweer rond kerncentrale van Zaporizja

Na meervoudige beschietingen van de kerncentrale van Zaporizja in het zuiden van Oekraïne stationeren de Russische bezettingstroepen naar eigen zeggen luchtafweersystemen rond de installaties. 

 1. Grootste Europese kerncentralepark in Oekraïne onder kruisvuur: “Rusland brengt explosieven aan”
  PREMIUM

  Grootste Europese kerncentra­le­park in Oekraïne onder kruisvuur: “Rusland brengt explosie­ven aan”

  Volgens Kiev hebben de Russen explosieven aangebracht bij de reactoren van de centrale bij Zaporizja in Oekraïne. Beide landen beschuldigen elkaar al enkele dagen van bombardementen op de site. Het Internationaal Atoomenergieagentschap maakt zich ernstig zorgen. Hoe reëel is de kans op een kernramp? “Wanneer de noodkoeling uitvalt kunnen de reactoren smelten en is een ongeluk zoals in Fukushima niet uitgesloten”, zegt emeritus professor stralingsbescherming Gilbert Eggermont (VUB).
 2. Gevaar voor heel Europa, dilemma voor Oekraïense strategie: Russen gebruiken kerncentrale als schild
  PREMIUM

  Gevaar voor heel Europa, dilemma voor Oekraïense strategie: Russen gebruiken kerncentra­le als schild

  De kerncentrale van Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne, wordt een obstakel bij het geplande Oekraïense tegenoffensief. Oekraïense strijdkrachten kunnen de Russische bombardementen niet beantwoorden uit schrik de reactoren te treffen. Mocht een van de zes reactoren worden geraakt met een krachtig wapen, dan bestaat het risico van een meltdown of explosie die straling kan verspreiden over Oekraïne en ver daarbuiten. Dat gebeurde eerder in Tsjernobyl.
 3. Twee miljoen Amerikanen zonder stroom door Ian, officiële dodental in Florida loopt op tot 23
  Play
  Update

  Twee miljoen Amerikanen zonder stroom door Ian, officiële dodental in Florida loopt op tot 23

  Bijna twee miljoen Amerikanen in het zuiden van de Verenigde Staten zitten zonder stroom na het passeren van orkaan Ian. De orkaan ging vrijdagmiddag lokale tijd aan land in de staat South Carolina en zwakte daarna snel af tot een storm. Eerder in de week trok Ian een spoor van vernieling door Florida, waar het dodental volgens nieuwskanaal ‘CNN’ is opgelopen tot zeker 45. De zender baseert zich op cijfers van lokale overheden. De federale autoriteiten hebben 23 doden bevestigd.