Een Russische soldaat bewaakt een energiecentrale in de regio Cherson/ Pavel Filatyev
Volledig scherm
Een Russische soldaat bewaakt een energiecentrale in de regio Cherson/ Pavel Filatyev © AP/ RV

Russische soldaat doorbreekt omerta met oorlogsdagboek en fileert Russisch leger: “Ik weiger deel uit te maken van deze waanzin”

Pavel Filatyev (34) is zijn vaderland ontvlucht na het publiceren van een 141 pagina’s tellend document waarin hij zijn ervaringen aan de frontlinie beschrijft. De Russische soldaat doorbreekt hiermee dé omerta: “Wij, Russen, hebben niet het gevoel dat het goed is wat we doen. Waar hebben wij deze oorlog in godsnaam voor nodig?”

88 reacties

 • Ludo Hermans

  2 maanden geleden
  Hier mag de burger de omerta vrijuit doorbreken, het helpt toch niks!
 • Marc Haaren

  2 maanden geleden
  Pessimisten vind je overal... Er zullen inderdaad eenheden zijn waar het wat minder goed ging, die vele problemen hadden, maar dit afschilderen alof dit het denken is van vele Russisch soldaten, dan hoorde ik andere getuigenissen. Maar die komen op HLN natuurlijk niet aan bod...
 • Fernand Geldhof

  2 maanden geleden
  Een moedige mens,die russische soldaat;hij mag bij mij komen eten
 • ingrid van calster

  2 maanden geleden
  Er zijn alleen maar verliezers in een oorlog. En de gewone burger heeft nooit oorlog gewilt. Het is steeds het ego van de bestuurders en elite van een land die daar op aansturen. Hier ben je vrijwillig bij het leger, in Rusland bestaat er nog steeds dienstplicht, in tijden van oorlog wordt elke reservist opgeroepen om te vechten, dan heb je geen keuze meer. Dan ben je verplicht te vechten tot het einde van de oorlog of tot de dood en alle scenario’s tussenin.
 • Marie Vanakker

  2 maanden geleden
  In een oorlog wint niemand. Op het eind is er gewoon één van de partijen die net iets minder hebben verloren dan de andere.
 1. Dit zei Alain Remue in februari over vermiste Nederlandse studente: “Tanja Groen paste perfect in rijtje van slachtoffers van Dutroux”
  PREMIUM

  Dit zei Alain Remue in februari over vermiste Nederland­se studente: “Tanja Groen paste perfect in rijtje van slachtof­fers van Dutroux”

  In februari sprak ‘Het Laatste Nieuws’ met Alain Remue van de Cel Vermiste Personen over Tanja Groen. Toen werd er 1 miljoen euro uitgeloofd voor dé gouden tip die leidt naar de vondst van de studente die 28 jaar geleden verdween in Maastricht. “Wij hebben in de inboedel van Marc Dutroux lopen zoeken of er ook wat van Tanja bij lag”, zei papa Adrie Groen. Nu schrijft de Nederlandse regionale krant ‘De Limburger’ dat politie en justitie de mogelijke betrokkenheid van Marc Dutroux onderzoeken. In dit artikel lees je wat Remue in februari vertelde over de zaak-Tanja Groen.