Russische oppositieleider Navalny veroordeeld tot 3,5 jaar cel - Westen eist onmiddellijke vrijlating
De Russische oppositieleider Alexey Navalny (44) moet alsnog de gevangenis in. Hij werd veroordeeld tot 3,5 jaar cel. De aanklager had 2,5 jaar geëist, melden Russische media. Omdat hij al een jaar huisarrest heeft gehad, betekent het dat Navalny nog 2,5 jaar moet zitten, en wel in een strafkolonie. Westerse landen reageren verontwaardigd en eisen dat Rusland de man meteen vrijlaat.
Delen per e-mail
Het gerecht besliste vandaag of de voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar van Navalny alsnog moest worden omgezet in een echte gevangenisstraf. De Russische aanklagers waren duidelijk: zij eisten volgens lokale media 2,5 jaar gevangenis voor de corruptiebestrijder en een boete van 500.000 roebel (5.490 euro). De rechter veroordeelde Navalny tot 3,5 jaar cel.
Navalny werd ruim zes jaar geleden bij omstreden processen tot 3,5 jaar cel veroordeeld wegens fraude, maar hoefde die onder voorwaarden niet uit te zitten. Rechters in Moskou hebben nu bepaald dat die voorwaarden zijn geschonden en dat de bekende regimecriticus daarom weer de cel in moet. Een van de voorwaarden was namelijk dat hij zich regelmatig moest aanmelden bij de autoriteiten en dat heeft niet gedaan tijdens zijn behandeling in Duitsland.
Echtgenote in tranen
Navalny luisterde kalm naar het vonnis, aldus Russische media. Maar echtgenote Julia barstte in tranen uit. De verdediging van Navalny is van plan in beroep te gaan. Hij blijft in hechtenis in afwachting van het beroep. “Geen woorden”, twitterde het kantoor van Navalny na de uitspraak.
De Kremlincriticus werd op 17 januari meteen gearresteerd na zijn terugkeer uit Duitsland, waar hij lange tijd was behandeld na een bijna fatale vergiftiging met het zenuwgas novitsjok in Rusland. Duizenden mensen hebben voor zijn vrijlating betoogd.
Tekst gaat verder onder de foto.
“Gifmenger”
Navalny noemde zijn verschijning voor de rechter “een poging om miljoenen mensen schrik aan te jagen. Men steekt een persoon in de gevangenis om miljoenen anderen bang te maken.” Hij haalde ook zwaar uit naar president Poetin: “’Poetin zal de geschiedenis ingaan als de gifmenger”, zo citeren verscheidene media Navalny op Telegram.
Navalny is vooral bekend geworden door zijn campagnes op internet tegen machtsmisbruik en corruptie onder miljardairs en bestuurders in en rond het Kremlin. Hij geldt inmiddels als de belangrijkste politieke rivaal van president Poetin, die al ruim 20 jaar regeert.
Honderden betogers opgepakt
De Russische politie pakte vandaag nog voor de uitspraak naar schatting 120 mensen op die in de buurt van het gerechtsgebouw in Moskou demonstreerden tegen het proces. Aanhangers van Navalny riepen meteen na zijn veroordeling op tot nieuwe protesten. Bij betogingen in Moskou zijn honderden mensen gearresteerd. De demonstranten waren de straat opgegaan uit woede over de jongste veroordeling van de Kremlincriticus. Volgens mensenrechtenactivisten gaat het om ruim vijfhonderd arrestaties, die van al eerder op de dag meegeteld. Video’s op sociale media tonen hoe aanhangers van Navalny door ordetroepen worden afgevoerd. De betogers beschouwen de vervolging als een politiek proces.
Kort voordat de rechtbank het vonnis uitsprak, werd het bekende Rode Plein in het centrum van Moskou afgegrendeld.
Ook in de stad Sint-Petersburg was de toegang tot een deel van het centrum versperd door de autoriteiten. Volgens de eerste berichten van mensenrechtenactivisten zouden hier zo’n dertig personen zijn gearresteerd. Zondag waren overal in Rusland steunbetuigingen voor Navalni, waarbij ook massaal deelnemers werden aangehouden.
Westen roept op tot vrijlating
Onder meer de Amerikaanse, Duitse, Franse, Nederlandse en Britse regering, en de Europese Commissie, eisen dat Rusland Navalny vrijlaat. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken toonde zich een verklaring diep bezorgd over het vonnis. Hij gaat met bondgenoten overleggen over hoe Rusland kan worden afgerekend op het “falen van het respecteren van de rechten van zijn burgers”.
“Onaanvaardbaar”, is het oordeel van de Franse president Macron. “Een politiek geschil is nooit een misdaad. We roepen op tot zijn onmiddellijke vrijlating”, tweette hij. EU-president Charles Michel vindt het vonnis ook onaanvaardbaar. “Justitie mag niet worden gepolitiseerd”, zei hij op Twitter.
Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) schreef op Twitter dat “politieke motieven nooit een opsluiting of het wegnemen van fundamentele mensenrechten kunnen rechtvaardigen.”
“België sluit zich aan bij zijn Europese partners in verband met deze fundamentele kwestie en vraagt om Navalny’s vrijlating.
De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell zal een duidelijke boodschap overbrengen tijdens zijn bezoek aan Rusland binnen een paar dagen.” Borrell trekt van 4 tot 6 februari naar Rusland in opdracht van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese lidstaten.
Zelf schreef Borrell op Twitter dat de straf indruist tegen het oordeel van het Europees hof voor de Rechten van de Mens, dat eerder heeft bepaald dat de zaak tegen Navalny “willekeurig en onredelijk” is.
De Duitse buitenlandminister Heiko Maas sprak op Twitter van een “bittere klap voor de fundamentele vrijheden en de rechtstaat in Rusland”. Zijn Britse collega Dominic Raab riep eveneens op tot directe en onvoorwaardelijke vrijlating van Navalny en de demonstranten en journalisten die de afgelopen twee weken zijn gearresteerd. Raab noemde de uitspraak “pervers”, omdat een slachtoffer van vergiftiging is veroordeeld, en niet de mensen achter de gifaanval.
Litouwen riep op tot extra EU-sancties. Het land overweegt eigen strafmaatregelen als de Unie niet snel handelt, stelt buitenlandminister Linas Linkevicius. En ook buurland Letland vraagt EU-sancties en dringende maatregelen opgelegd door de Europese Raad. Minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics noemde de veroordeling van Navalny “vreselijk cynisch en een volledige minachting van de rechtsstaat en van de internationale verplichtingen van Rusland”.
En ook de Raad van Europa stelt dat de veroordeling van Navalny “alle geloofwaardigheid tart” en “in strijd is met de internationale verplichtingen van Rusland op vlak van de mensenrechten”, zegt commissaris voor de Mensenrechten Dunja Mijatovic.
Bemoei je niet met de interne zaken van een soevereine staat. Onze aanbeveling is dat iedereen zich met zijn eigen problemen bezighoudt
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verwerpt de westerse oproepen, die zouden losstaan van de realiteit. “Bemoei je niet met de interne zaken van een soevereine staat”, bitste een ministeriewoordvoerder volgens Russische media. “Onze aanbeveling is dat iedereen zich met zijn eigen problemen bezighoudt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rusland veroordeelt broer Navalny tot twee maanden huisarrest
De broer van de Russische opposant Alexey Navalny is vandaag veroordeeld tot twee maanden huisarrest. De uitspraak van de rechtbank in Moskou kwam er net voor de grootschalige betogingen die de tegenstanders van president Vladimir Poetin zondag plannen. -
Dit is de kostprijs van airconditioning
-
Steenrijke vriend van Poetin: “Paleis uit video Navalny is van mij”
Het riante paleis aan de Zwarte Zee waarover in Rusland ophef is ontstaan, behoort toe aan Poetins vriend en judopartner Arkadi Rotenberg, beweert deze. Oppositieleider Aleksej Navalny verkondigde eerder dat het enorme bouwwerk eigendom is van president Vladimir Poetin. -
-
Ruim 5.000 arrestaties bij nieuwe massale protesten van Navalny-aanhangers in Rusland
Bij massale protesten in Rusland tegen de opsluiting van Kremlincriticus Aleksej Navalny zijn zondag volgens mensenrechtenactivisten meer dan 5.000 mensen opgepakt. Dat zijn er zowat duizend meer dan bij de betogingen van een week eerder. Ook de echtgenote van Navalny werd in de boeien geslagen. -
Ook Russische justitie wil gevangenisstraf voor Navalny
De Russische justitie steunt een verzoek om oppositieleider Aleksej Navalny (44) een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. Als de rechter daarin meegaat, kan de bekende tegenstander van president Vladimir Poetin voor 3,5 jaar achter de tralies verdwijnen. -
Je eerste auto kopen: enkele tips om de kosten onder controle te houden
De aankoop van je eerste auto: voor veel jongeren is het een droom. Toch kan het ook overweldigend zijn. Kies je voor een diesel-of benzinemotor? En wat met elektrisch? En hoe zit het met bijkomende kosten zoals de inschrijvingstaks of verzekering? Independer.be helpt je op weg. -
Jobs
Van werfleider tot schilder: zoveel verdien je in de bouw
Overweeg je soms een job in de bouw? De sector kent in ieder geval heel wat zware knelpuntberoepen. Jobat.be somt op wat de mogelijkheden zijn en wat je (bruto) kan verdienen.