Oppositieleider Navalny via een videoverbinding op zijn proces.
Volledig scherm
Oppositieleider Navalny via een videoverbinding op zijn proces. © AFP

Russische oppositieleider Navalny verliest hoger beroep en blijft nog acht jaar vastzitten

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny moet nog acht jaar in de gevangenis blijven. De Russische rechtbank heeft dinsdag zijn hoger beroep verworpen en houdt vast aan de eerder gegeven straf. Navalny was in maart al veroordeeld voor het verduisteren van donaties.

 1. Klimaatverandering kan impact hebben op Maas: drinkwatervoorziening 7 miljoen mensen in België en Nederland onzeker

  Klimaatver­an­de­ring kan impact hebben op Maas: drinkwater­voor­zie­ning 7 miljoen mensen in België en Nederland onzeker

  De kans is groot dat er door de klimaatverandering in de toekomst vaker periodes zijn waarin er minder water door de Maas stroomt en dat kan een risico vormen voor de drinkwatervoorziening in zowel België als Nederland. Dat meldt RIWA-Maas, de belangenbehartiger van drinkwaterbedrijven in Nederland en België die jaarlijks 500 miljard liter water uit de Maas onttrekken. De Maas is de bron van het drinkwater voor ruim 7 miljoen mensen.
 2. Wij spraken de frontvrouw van het Russische Pussy Riot van op haar geheime locatie: “Ik ben een professional als het op gevangenissen aankomt”
  PREMIUM
  Leuven

  Wij spraken de frontvrouw van het Russische Pussy Riot van op haar geheime locatie: “Ik ben een professio­nal als het op gevangenis­sen aankomt”

  Op vrijdag 20 mei staat punkband Pussy Riot op het podium van punkfestival Breaking Barriers in Het Depot in Leuven. Het Laatste Nieuws sprak exclusief met Maria ‘Masha’ Alyokhina die een week geleden de stempel ‘voortvluchtig’ kreeg van de Russische autoriteiten, nadat ze niet verscheen op een hoorzitting in Moskou. Vanuit haar geheime locatie in het vrije Westen laat ze weten dat die straf lang niet haar grootste zorg is. Over haar jaren in Russische gevangenissen, alledaagse schendingen van de mensenrechten en hoe de meeste Russen stiekem toch niet akkoord zijn met Poetins praktijken.