“Russische luitenant-kolonel schoot eigen soldaten dood omdat ze zwaargewond waren”

Een Russische luitenant-kolonel heeft verschillende zwaargewonde soldaten van zijn eigen bataljon doodgeschoten. Dat beweren althans vijf gevangengenomen Russen voor de camera. Of hun stelling klopt, kan niet onafhankelijk geverifieerd worden. Interviewer Volodymyr Zolkin heeft intussen wel een betrouwbare status afgedwongen.

  1. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Nog meer dan 40 vermisten na Russisch bombardement op winkelcentrum

    LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Nog meer dan 40 vermisten na Russisch bombarde­ment op winkelcen­trum

    Na de raketaanval op een winkelcentrum in de stad Krementsjoek, in het centrum van Oekraïne, zijn er meer dan veertig personen als vermist opgegeven. Dat meldt het Oekraïense parket vannacht. Er is voorlopig sprake van vijftien dodelijke slachtoffers, maar dat aantal zal vermoedelijk nog oplopen, aangezien er nog een veertigtal mensen worden vermist. Oekraïne beschuldigt Rusland van de aanval. Rusland zelf heeft nog niet gereageerd. De aanval wordt internationaal scherp veroordeeld. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg verklaarde maandag dat de NAVO haar snelle reactiemacht wil uitbreiden van 40.000 militairen tot meer dan 300.000. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  1. Energiereuzen roepen Fransen op meteen minder energie te gebruiken in aanloop naar winter, bezorgdheid gaat ook op voor ons land

    Energiereu­zen roepen Fransen op meteen minder energie te gebruiken in aanloop naar winter, bezorgd­heid gaat ook op voor ons land

    De grote energiebedrijven hebben er gisteren in Frankrijk bij particulieren en firma’s op aangedrongen om het stroomverbruik onmiddellijk te temperen. Ze deden dat als wapen in de strijd tegen de dreigende energiecrisis. “We moeten collectief werken aan het beperken van ons verbruik om weer speelruimte te krijgen,” aldus de directeuren van TotalEnergies, EDF en Engie in een open brief, die werd gepubliceerd in het weekblad ‘Journal du Dimanche’. De oproep is ook van toepassing op ons land.