Getty Images/iStockphoto
Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

“Russische hackers achter grote cyberaanval VS vallen opnieuw aan”

De groep die achter de grootschalige cyberaanval op Amerikaanse overheden en bedrijven van eind vorig jaar zat, heeft opnieuw de aanval geopend op Amerikaanse overheden, denktanks, consultancybureaus en non-gouvernementele organisaties, zegt Microsoft. Via de aanval op beveiligingssoftwarebedrijf SolarWinds, wisten hackers vorig jaar onder meer in te breken in de netwerken bij meerdere ministeries.

5 reacties

 • Luc Brouckaert

  4 weken geleden
  En de Amerikanen, die doen dat niet, of toch?
 • Adriaan Schellekens

  4 weken geleden
  En hoe hoger de bitcoin hoe meer van dit, dit noemen ze nu eens "easy money".
 • Geert Landsman

  4 weken geleden
  Wat denkt iedereen dat de NSA doet op wereldschaal? Die hebben zelfs de telefoon van Merkel gehackt. Alle landen doen dit, met de USA en Israël op kop, of dacht iedereen dat die lievertjes niks doen, forget it, dat zijn de grootste computer-criminelen op de planeet. je kan dit maar op 1 manier stoppen en dat is massaal op Linux overschakelen en echte IT'ers aannemen, dan kom die niet binnen.
 • Filiep Lapeire

  4 weken geleden
  Om het even wat er gebeurt het zijn de Russen of de Chinezen maar eigenlijk weten ze totaal niet het kan evengoed de buurman zijn.
 • Jan Maes

  4 weken geleden
  ach, altijd de russen he.. geen bewijs dus dit
 1. Tientallen mensen dagen ondanks oproep tóch op en verstoren livestream zonnewende Stonehenge voor duizenden kijkers
  1

  Tientallen mensen dagen ondanks oproep tóch op en verstoren livestream zonnewende Stonehenge voor duizenden kijkers

  21 juni, dat is het begin van de zomer. Vanochtend vroeg vond de zomerwende plaats, die traditioneel, met druïdes en al, gevierd wordt in het Britse Stonehenge. Maar door de coronapandemie werd afgeraden om naar het megalithisch monument af te zakken en zou de zonnewende live gestreamd worden. Toch kwamen er mensen opdagen en werd zelfs de politie opgetrommeld. Duizenden kijkers moesten het daardoor een tijdje stellen met vooraf opgenomen beelden.
 2. Frauduleuze sms’jes in naam van bpost: expert legt uit hoe je schade kunt beperken
  PREMIUM

  Frauduleu­ze sms’jes in naam van bpost: expert legt uit hoe je schade kunt beperken

  Ook voor sms’jes geldt: nooit zomaar een link aanklikken. Dat is de dringende waarschuwing nu er al negenduizend landgenoten ten prooi zijn gevallen aan oplichterij in naam van bpost, en gevreesd wordt dat er nog enkele duizenden volgen. Wij vroegen aan een expert of sms-berichten nu plots gevaarlijker zijn dan e-mails (spoiler: het antwoord is neen) en wat slachtoffers kunnen doen om de schade te beperken.
 1. Is het wachten op een cyberaanval die België écht plat legt?
  PREMIUM

  Is het wachten op een cyberaan­val die België écht plat legt?

  Verschillende overheidssites in ons land werden dinsdag het slachtoffer van een gigantische cyberaanval. Onder meer MyMinFin en Tax-on-web werden getroffen, maar ook de boekingssites van vaccinatiecentra werden getroffen door de aanval. Hoe groot is de kans dat ons land ooit zwaar getroffen wordt door een dergelijke aanval. “We zijn niet voorbereid op een cyberoorlog”, zegt beveiligingsexpert Nico Cool. “Er zal ooit een cyberaanval op nationaal niveau komen, dat is een zekerheid.”
 2. Criminele hackers zoeken steeds nieuwere manieren om op te lichten: "Ook je brievenbus is een doelwit”
  PREMIUM

  Criminele hackers zoeken steeds nieuwere manieren om op te lichten: "Ook je brievenbus is een doelwit”

  Hacks, valse vriendschapsverzoeken, onverwachte telefoontjes en aantrekkelijke aanbiedingen: criminelen jagen ermee op almaar meer gegevens en geld. Ongelooflijk hoe creatief mensen met slechte bedoelingen zijn als ze geld uit je zak willen kloppen. Hoe gaan ze te werk en hoe bescherm je jezelf ertegen? “Onderschat het aanpassingsvermogen van zulke criminelen niet”, waarschuwt Inti De Ceukelaire, die criminele hackers telkens een stap voor probeert te blijven.