De voormalige president van Rusland Dmitri Medvedev.
Volledig scherm
De voormalige president van Rusland Dmitri Medvedev. © ANP / EPA

Russisch ex-president Medvedev: “Zonder kernwapens zou Rusland al uit elkaar gescheurd zijn”

De voormalige president Dmitry Medvedev zegt dat Rusland al in stukken zou zijn gescheurd als het geen kernwapenarsenaal had. “Hoe hard het ook klinkt, voor een groot deel houdt het nucleaire arsenaal de meeste heethoofden in bedwang”, zei de plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsraad dinsdag tegen het Russische persbureau Interfax. Al vanaf dag één van de invasie is er vrees voor een escalatie van het conflict door de inzet van kernwapens.

28 reacties

 • JOANNES HOSTE

  2 maanden geleden
  Medvedev heeft wel gelijk. Moest Rusland niet over kernwapens beschikken, dan was China Rusland allang binnengevallen in het oosten en had de NATO reeds lang ingegrepen in de vele Russische conflicten buiten de Russische grenzen. Dat er nog steeds geen NATO-militairen actief zijn in Oekraïne komt enkel door de Russische kernwapens. Zonder die kernwapens, had de NATO reeds gegrepen in 20144, bij de bezetting van de Krim.
 • Tatiana Opredeliakova

  2 maanden geleden
  Medvedev bedoelt dat Amerikanen waren al lang bazen geweest van grondstoffen van Rusland zoals ze nu bazen zijn van Oekraïne en EU met de bekende Amerikaanse methoden: oranje revoluties (Oekraïne en Balkanen), platbombarderen (Irak), financiële steun van terroristen (Azov, IS). Divide et impera.
 • Peter Vergauwen

  2 maanden geleden
  Zot in een zotte staat, land met zotte russen , een staat in faling, een staat zonder toekomst nu ook dus bye bye russen
 • Ives Ameel

  2 maanden geleden
  Het omgekeerde is ook waar, het enige dat voor vrede zorgt in Europa, de EU ,is juist omdat wij kernwapens hebben anders was het al lang prijs. Had Oekraïne kernwapens dan was er nooit een oorlog geweest, oorlog die trouwens makkelijk vermeden kom worden.
 • Frank Louman

  2 maanden geleden
  Dus hij zegt dat alle stukjes van Rusland onder bedreiging bij elkaar blijven , dat noemen ze een failed state.
 1. “We kunnen aangesloten regio's verdedigen met kernwapens”, zegt Russisch ex-president Medvedev

  “We kunnen aangeslo­ten regio's verdedigen met kernwapens”, zegt Russisch ex-president Medvedev

  De Russische oud-president Dmitri Medvedev heeft gedreigd met de inzet van “alle wapens, inclusief strategische kernwapens” om geannexeerd grondgebied te verdedigen. De bondgenoot van president Vladimir Poetin maakte dat duidelijk via zijn Telegram-account. Medvedev is vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad. In die rol zinspeelde hij al eerder op de mogelijkheid om nucleaire wapens te gebruiken als Rusland dat nodig acht.