Russen op de vlucht voor Poetin-waanzin zoeken toevlucht in Finland

Het Finse stadje Joensuu ligt 70 kilometer van de grens met Rusland. Tot voor kort waren ze goede buren, maar sinds de oorlog in Oekraïne zijn ze voor het eerst in lange tijd vijanden. Aan de grensovergang zelf, de grootste en meest oostelijke in de regio, is het rustig. Aan beide kanten lijkt er nog weinig zin in contact. Tenzij voor de Russen die op de vlucht zijn voor hun eigen regime.

 1. Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
  Gouden 11
  2

  Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwat­chers kijken vooruit

  De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden.
 2. Wapenstilstand op Gazastrook houdt voorlopig stand: Israël heropent grensposten
  Update

  Wapenstil­stand op Gazastrook houdt voorlopig stand: Israël heropent grenspos­ten

  De wapenstilstand die in de nacht van zondag op maandag is ingegaan voor de recentste escalatie van het conflict op de Gazastrook houdt voorlopig stand. Een woordvoerster van het Israëlische leger bevestigt maandagochtend dat er sinds zondagavond laat geen raketten meer zijn afgevuurd vanuit Gaza op Israël, en ook het Israëlische leger heeft geen nieuwe doelwitten in de smalle landstrook aangevallen. Israël heeft nu de grenspost Kerem Shalom, in het zuiden van de enclave, heropend voor humanitaire transporten. Ook de grensovergang van Erez is weer open.
 3. Nieuw Amerikaans beleid in Sub-Sahara-Afrika moet Chinese en Russische invloed in regio verminderen

  Nieuw Amerikaans beleid in Sub-Sahara-Afri­ka moet Chinese en Russische invloed in regio verminde­ren

  De Verenigde Staten van Amerika willen de samenwerking met landen in Sub-Sahara-Afrika uitbreiden en de invloed van China en Rusland in de regio verminderen. "De nieuwe Amerikaanse strategie voor Afrika bezuiden de Sahara zal het belang van Afrika voor de nationale veiligheidsbelangen van de VS opnieuw definiëren", zei het Witte Huis. Washington wil onder meer open samenlevingen bevorderen en zo "schadelijke activiteiten van de Volksrepubliek China, Rusland en andere actoren" tegengaan.
 4. Brand in Cubaanse olie-opslagplaats nog niet onder controle
  Play

  Brand in Cubaanse olie-opslag­plaats nog niet onder controle

  De Cubaanse brandweer probeert nog altijd om de grote brand in een olie-opslagplaats in de havenstad Matanzas onder controle te krijgen. Een tweede brandstoftank is ontploft, en de afdekking van een andere tank in de opslagplaats is ingestort, meldden plaatselijke media zondagavond (plaatselijke tijd). Uit de tweede tank loopt olie weg, deelde de Cubaanse regering mee op Twitter. Er wordt "intensief en effectief" aan gewerkt om het probleem onder controle te krijgen.