De universiteit in Tromsø waar José Assis Giammaria (rechts) sinds vorig jaar werkte
Volledig scherm
PREMIUM
De universiteit in Tromsø waar José Assis Giammaria (rechts) sinds vorig jaar werkte © Facebook/RV

Russen infiltreren in de academische wereld: weer een zogezegde Braziliaanse wetenschapper ontmaskerd als spion

Europese veiligheidsdiensten hebben voor de tweede keer op enkele maanden tijd een Braziliaanse wetenschapper ontmaskerd als Russisch spion. Beide keren werkte die jarenlang aan zijn dekmantel, om uiteindelijk op een hoogst gevoelige plek te belanden. Wij vergeleken de twee zaken en vroegen een expert of zoiets ook bij ons kan gebeuren.

16 reacties

 • Anita Billen

  3 maanden geleden
  Ze kunnen die mansen op strategische plaatsen niet genoeg en strenger screenen
 • Dirk Vade

  3 maanden geleden
  Europa schijnt vooral te negeren hoe zwaar we bespioneert worden door de Amerikanen, Ze luisteren de GSM´s af van onze leiders, tappen rechtstreeks af op communicatielijnen in Denemarken, hebben spionnen in alle lagen van onze maatschappij,...Wees maar zeker dat ze hiermee Europa hebben beïnvloedt en gemanipuleerd.
 • Jo Nijs

  3 maanden geleden
  "Als een Rus of een Chinees hier een jaar verbleven heeft, zal die immers met een veel genuanceerder maatschappijbeeld huiswaarts gaan". euh ? Iemand die hier komt spioneren is helemaal niet geinteresseerd in het andere "maatschappijbeeld". Ik zie momenteel weinig redenen om buitenlandse studenten toe te laten, eerlijk gezegd. Ik pleit voor "wederzijds" vertrouwen: voor elke student hier, sturen wij er één naar daar. Mag of kan dat niet, spijtig dan.
 • Eddy De Waele

  3 maanden geleden
  De omgekeerde beweging zal ook wel gebeuren! Ongetwijfeld zitten er in de Russische structuren spionnen van CIA, MI6, Mossad enz.
 • Christine Laevers

  3 maanden geleden
  Het westen heeft ook overal alle gradaties van spionnen. Via DNA kunnen ze toch ontdekken uit welke hoek van de wereld iemand komt ?
 1. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 2. Rusland ontkent spionagepraktijken in Noorwegen: “Allemaal politiek gestuurd”
  Update

  Rusland ontkent spionage­prak­tij­ken in Noorwegen: “Allemaal politiek gestuurd”

  De Russische ambassade ontkent spionagepraktijken in Noorwegen. Gisteren kondigde de Noorse nationale veiligheidsdienst aan een Russische spion te hebben gearresteerd die zich voordeed als een Braziliaanse academicus. De Russische ambassade in Noorwegen beweert niet te weten “over wie of wat het gaat”. “In het algemeen wordt spionage de laatste tijd zwaar gepromoot in Noorwegen. Dat is allemaal politiek gestuurd”, klonk het.