Een van de tunnels in de zoutmijnen van Soledar.
Volledig scherm
Een van de tunnels in de zoutmijnen van Soledar. © RV

Russen en Oekraïners vechten om controle over 200 kilometer aan ondergrondse zoutmijntunnels die hen “achter vijandige linies” kunnen brengen

Russische troepen lijken erin geslaagd te zijn om het grootste deel van Soledar in te nemen, een stadje in het oosten van Oekraïne. Soledar is bekend om zijn zoutmijnen en ligt op tien kilometer ten noorden van het felbevochten Bachmoet. Volgens het Britse ministerie van Defensie focussen de gevechten zich nu onder meer op de toegang tot de 200 kilometer aan zoutmijntunnels onder het gebied. “Beide partijen zijn waarschijnlijk bezorgd dat ze gebruikt kunnen worden om achter hun linies te raken”, klinkt het.

 1. China beweert dat het “illegaal” Amerikaans oorlogsschip heeft verdreven in Zuid-Chinese Zee

  China beweert dat het “illegaal” Amerikaans oorlogs­schip heeft verdreven in Zuid-Chinese Zee

  Het Chinese leger beweert dat het een Amerikaans oorlogsschip heeft verjaagd nadat het “illegaal” was binnengedrongen in Chinese territoriale wateren. “De strijdkrachten zullen te allen tijde een hoge staat van paraatheid handhaven en alle noodzakelijke maatregelen nemen om de nationale soevereiniteit, veiligheid, vrede en stabiliteit in de Zuid-Chinese Zee te waarborgen”, meldt een woordvoerder van de Chinese marine.
 2. ANALYSE. Wat als Oekraïne kiest voor het foute offensief?
  PREMIUM

  ANALYSE. Wat als Oekraïne kiest voor het foute offensief?

  Oekraïne zou een nieuw offensief voorbereiden in Zaporizja. Een verlies daar zou een gigantische klap zijn voor de Russen, want ze zouden er hun rechtstreekse doorgang naar de Krim mee kunnen verliezen. En toch zou het zomaar kunnen dat Rusland zich gewoon terugtrekt, zonder slag of stoot. Is Zaporizja wel de juiste keuze? Oekraïne moet beseffen dat het zich serieus in de voet kan schieten als het kiest voor een fout offensief.