President Vladimir Poetin heeft de opleving van de roebel ook aangehaald als een teken dat het land de ongekende westerse sancties heeft overleefd.
Volledig scherm
President Vladimir Poetin heeft de opleving van de roebel ook aangehaald als een teken dat het land de ongekende westerse sancties heeft overleefd. © AP

Rusland verlaagt rente tijdens noodvergadering om roebel-rally te stoppen

De Russische centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief voor de derde keer op rij verlaagd. De rentestap volgde op een noodvergadering van de centrale bank die in het teken stond van het afremmen van de sterke opmars van de roebel. Met de renteverlaging hoopt de bank ook de door westerse sancties getroffen Russische economie te ondersteunen.

14 reacties

 • Bert Van Houte

  1 jaar geleden
  Oh Leo probeer dan eens roebels te kopen, kan je erop speculeren, oeps dat gaat niet. Met een geschatte inflatie in Rusland van 15% ziet dat er niet zo goed uit. De waarde van de roebel is eigenlijk irrelevant omdat het op dit moment geen open munt meer is, Je kan het bruto nationaal product van Amerika/dollar totaal niet vergelijken met Rusland/roebel, de VS heeft niet echt een gigantisch probleem.
 • leo Mariën

  1 jaar geleden
  Rusland heeft de roebel gekoppeld aan hun goudvoorraden (geschat tussen de 7000 & 12000 ton) en vervolgens ook aan olie & gas. Hierdoor heeft Rusland een soort van goudstandaard ingevoerd. Waarom ze zo inzetten op de roebel is ook duidelijk. Naast Rusland wil ook China, India, maar ook de Arabische wereld hun grondstoffen laten betalen in lokale munten ipv de $. Biden is daar als de dood voor want zonder petro $ heeft de VS een gigantisch probleem. Zij kijken aan tegen 30 trillion $ schulden.
 • ronny cuypers

  1 jaar geleden
  De Roebel heeft enkel nog enige betekenis in Rusland zelf. Dan is het natuurlijk makkelijk om de koers naar believen te manipuleren. Wie daar intrapt is ziende blind.
 • vangeel guido

  1 jaar geleden
  Ja de mensen gaan nog voor elkaar moeten zorgen net als vroeger .Wen er maar aan en zeg tegen u vijand vriend.
 • Gino Denil

  1 jaar geleden
  Het gevolg van die kunstmatig dure roebel - omdat gas en energie in roebel betaald moeten worden - is dat hun export duur wordt. Terwijl op de binnenlandse markt de Russen met die dure roebel weinig kunnen kopen omdat er nauwelijks nog import is. In deze situatie betekent een hoge waarde van hun munt daarom niet dat hun economie goed draait. Zelf geven ze aan dat die zwaar lijdt onder de sancties en vooral door de boycot van transporteurs.