De Russische president Vladimir Poetin.
Volledig scherm
De Russische president Vladimir Poetin. © AP

Rusland verdiende in mei 20 miljard dollar met olie-export

Rusland heeft met de export van ruwe olie en petroleumproducten in mei ongeveer 20 miljard dollar (ruim 19 miljard euro) verdiend. Dat is volgens berekeningen van het Internationaal Energieagentschap (IEA) een stijging van 11 procent in vergelijking met april. Rusland profiteert daarbij van de hoge olieprijzen.

8 reacties

 • peeters jos

  2 maanden geleden
  Als je even nadenkt: stel dat we zouden massaal blijven inkopen. India en China zouden nog steeds nodig hebben, de vraag had NOG groter geweest en de winst/kostprijs NOG groter. Rusland is een mafia dat zijn klanten verslaafd heeft gemaakt aan het zwarte goud. EU moet afkicken van deze dealer. India en China doppen hun eigen boontjes. Embargo is en blijft een morele en maatschappelijke goede zet om ons ONAFHANKELIJK te maken. En wie wil dit niet?
 • luc vuerings

  2 maanden geleden
  Westerse landen schieten zich zelf in de voet, Rusland zal zich wenden tot Asie en andere markten. Met de olie prijs van heden maakt Rusland meer geld dan voorheen. "Wapens en geld voor Ukranie", maar met het geld van het westen, alhoewel Ukrainie geen schijn van kans heeft deze oorlog overwinnen. Ondertussen kreunt het westen met hoge olieprijs en inflatie.
 • piet devlieger

  2 maanden geleden
  Oorlog tegen Europa, gefinancierd door Europa. We hebben veel te danken aan onze politici van de laatste decennia, heel veel.
 • Luke Vincke

  2 maanden geleden
  Goed zo ! Het toont het absurde handelen van de EU aan.
 • Chris Andries

  2 maanden geleden
  natuurlijk, de EU sancties hebben nul impact op Rusland, India en andere Aziatische landen kopen de vrijgekomen capaciteit op en de EU schiet in zijn eigen voeten en de eigen bevolking is de pineut
 1. Expert over de ban van Russische olie: “Dit zal de inflatie verder aanjagen terwijl Moskou een verdeel-en-heersspelletje kan proberen”
  PREMIUM

  Expert over de ban van Russische olie: “Dit zal de inflatie verder aanjagen terwijl Moskou een ver­deel-en-heersspel­le­tje kan proberen”

  De ban van Russische olie moet Poetin dwingen om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Maar aardolie is als brandstof en grondstof voor de industrie onze belangrijkste energiebron. Komt de bevoorrading in het gedrang? Heeft dit effect op de prijs? Doet de boycot Rusland écht pijn? En zijn er valkuilen? Professor internationale energiepolitiek Thijs van de Graaf (UGent) beantwoordt acht cruciale vragen. “Op 31 december gaat de kraan dicht en dat zullen we voelen in de portemonnee”.