Rusland sluit zich opnieuw aan bij graandeal met Oekraïne, Zelensky bedankt Turkse president voor rol bij herstel akkoord
Rusland stapt opnieuw in de graandeal met Oekraïne. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag laten weten. Op het middaguur (lokale tijd) zijn de leveringen effectief ook weer hernomen, meldt het Turkse ministerie van Defensie. De bewuste deal moet een zware voedselcrisis helpen voorkomen, met name in Afrika.
Turkije speelde eerder een belangrijke rol bij de totstandkoming van de graandeal in augustus, waarbij naast Rusland en Oekraïne de Verenigde Naties waren betrokken. Sindsdien zijn ongeveer 10 miljoen ton graan en andere landbouwproducten uit Oekraïense havens geëxporteerd, waardoor de prijzen wereldwijd zijn gedaald. De schepen worden gecontroleerd in Istanbul.
President Recep Tayyip Erdogan zei vandaag dat de Russische minister van Defensie, Sergei Shoigu, de Turkse minister van Defensie had bevestigd dat de deal vanaf 12 uur wordt voortgezet. Erdogan zei dat de hernieuwde overeenkomst prioriteit zou geven aan zendingen naar Afrikaanse landen, waaronder Somalië, Djibouti en Sudan. Rusland eiste dit omdat het grootste deel van het graan in rijkere landen terechtkwam.
“Garanties”
Rusland bevestigde wat later ook zelf dat het opnieuw deelneemt aan de implementatie van het akkoord. Volgens het Russische leger heeft Moskou schriftelijke garanties gekregen van Oekraïne dat de corridor niet voor gevechtshandelingen tegen Rusland zou worden gebruikt.
“Rusland vindt dat de ontvangen garanties op dit punt voldoende zijn en herneemt de implementatie van het akkoord”, aldus het Russische ministerie van Defensie, geciteerd door staatspersagentschap TASS. Het ministerie zei ook dat bemiddeling van Turkije had bijgedragen tot de herneming van de graanuitvoer.
Drone-aanval
Rusland schortte zijn deelname aan de graanovereenkomst dit weekend op, nadat Oekraïne werd beschuldigd van een drone-aanval op de Russische Zwarte Zeevloot. Het Russische ministerie van Defensie zei maandag dat het scheepsverkeer vanuit havens in Zuid-Oekraïne werd stopgezet en noemde de Oekraïense aanval “onaanvaardbaar”.
Erdogan belde dinsdag met Poetin om hem te overhalen terug te komen op de opschorting. In zijn communicatie naar buiten toe gaf hij aan “vertrouwen” te hebben in de samenwerking van alle partijen om een oplossing te zoeken. De Russische president Vladimir Poetin beklemtoonde woensdag echter dat Rusland zich op elk moment uit het hernieuwde akkoord kan terugtrekken. Als dat zou gebeuren, zal Rusland echter niet verhinderen dat graan van Oekraïne naar Turkije wordt verscheept, zei hij. Poetin heeft immers al vaker laten verstaan dat hij de Turkse “neutraliteit” in het conflict met Oekraïne apprecieert.
Toch beweging
Ondanks de Russische terugtrekking zijn dinsdag drie graanschepen uit de Oekraïense havens de humanitaire corridor binnengevaren. Die bewegingen hadden groen licht gekregen van de Oekraïense, Turkse en VN-delegatie, aldus het gemeenschappelijk coördinatiecentrum (JCC) in Istanbul, dat instaat voor het internationale akkoord. De Russische delegatie werd daarover ingelicht. Het JCC kon maandag ook 46 schepen inspecteren en toestemming verlenen om de corridor op de Zwarte Zee in de twee richtingen te gebruiken.
Voedselcrisis voorkomen
Dankzij de graandeal die op 19 juli in Istanbul werd gesloten, kon dus al bijna 10 miljoen graan worden uitgevoerd uit de Oekraïense havens. Het graan zat daar geblokkeerd sinds de Russische inval in Oekraïne op 24 februari. Het akkoord moet een zware voedselcrisis helpen voorkomen, met name in Afrika. De huidige overeenkomst loopt tot 19 november.
De Turkse president zei dat arme landen in Afrika de prioriteit moeten krijgen bij nieuwe graanleveringen uit Oekraïne. Volgens hem had Vladimir Poetin gesuggereerd om de prioriteit te geven aan landen zoals Somalië, Djibouti en Sudan, een idee waar hij het mee eens was.
Zelensky dankbaar
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is zijn Turkse ambtgenoot dankbaar voor diens rol bij het behoud van het akkoord waardoor Oekraïens graan weer veilig over de Zwarte Zee kan worden verscheept. Zelensky dankte Erdogan in een telefoongesprek ook voor “zijn standvastige steun aan de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne”, laat hij weten op Twitter.
Erdogan vertelde Zelensky dat het vermogen van Oekraïne en Rusland om graan te verkopen van cruciaal belang is voor de hele wereld. Hij pleitte volgens zijn kabinet ook voor meer diplomatieke inspanningen om de oorlog “rechtvaardig” te beëindigen zonder dat Oekraïne grondgebied kwijtraakt.
Verlenging
Ook VN-topman António Guterres toonde zich ingenomen met de stap en werkt aan een verlenging van het akkoord na 19 november. Ook de Amerikaanse regering benadrukt het belang daarvan.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Klant bij AXA Bank of Crelan? Dit verandert er voor jou als gevolg van de fusie
Eind 2021 was er groot nieuws in de bankensector: Crelan nam AXA Bank Belgium over. De Groep Crelan verdubbelde zo in omvang. Tot nu toe bleven beide merken naast elkaar bestaan. Alleen: hoelang blijft alles nog bij het oude voor jou als klant? Zijn er nu al veranderingen? En welke staan er op til? Spaargids.be geeft een stand van zaken én blikt vooruit. -
VN beschuldigen Oekraïners en Russen van 'standrechtelijke executies' van krijgsgevangenen
De Verenigde Naties hebben de Oekraïense en Russische troepen ervan beschuldigd tientallen standrechtelijke executies te hebben uitgevoerd op krijgsgevangenen gedurende de inval van Rusland in Oekraïne. "We zijn enorm verontrust door de standrechtelijke executies van 25 Russische krijgsgevangenen en 15 Oekraïense krijgsgevangenen", verklaarde Matilda Bogner, hoofd van de mensenrechtenwaarnemingsmissie van de VN in Oekraïne. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
-
Droogte in Spanje teistert productie van olijfolie en drijft wereldprijzen op: “Het is een catastrofe”
Droogte in Spanje, ‘s werelds grootste olijfolieproducent, zal de productie van het land dit jaar waarschijnlijk halveren in vergelijking met het voorgaande jaar. Dat blijkt uit officiële schattingen van de Europese Commissie. Daardoor zullen de prijzen wereldwijd de hoogte in gaan. -
Denemarken gaat "verdacht" object in buurt van Nord Stream 2-pijpleiding bergen
Denemarken heeft het Nord Stream-consortium uitgenodigd om deel te nemen aan de berging van een cilindervormig object dat in de buurt van de Nord Stream 2-pijpleiding in de Baltische Zee is gevonden. De Russische president Vladimir Poetin noemt dat object verdacht. -
Poetin: “Graandeal kan enkel hernomen worden als er harde garanties van Kiev komen”
Rusland kan zich pas opnieuw verzoenen met de graandeal als er “harde garanties” komen dat Kiev het akkoord respecteert. Dat maakte de Russische president Vladimir Poetin duidelijk in een telefoongesprek met zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan. Hij eist onder meer dat er een ernstig onderzoek komt naar de droneaanval die drie dagen geleden plaatsvond in de buurt van Sevastopol. -
Rusland schort medewerking aan graandeal op na “massale drone-aanval”
Rusland wil niet meer deelnemen aan de deal voor de export van landbouwproducten uit Oekraïense havens. Het besluit komt er na “massale drone-aanvallen” op schepen op de Krim, zo meldt TASS op basis van een verklaring van het ministerie van Defensie.