Er zouden meer dan twintig accounts aangemaakt zijn om campagneleiders en anderen uit Macrons entourage te volgen.
Volledig scherm
Er zouden meer dan twintig accounts aangemaakt zijn om campagneleiders en anderen uit Macrons entourage te volgen. © afp

"Rusland probeerde Macron te bespioneren via Facebook"

De Russische inlichtingendiensten hebben eerder dit jaar geprobeerd het campagneteam van toenmalig Frans presidentskandidaat Emmanuel Macron te bespioneren door valse Facebookprofielen aan te maken. Dat heeft persagentschap Reuters vernomen van verschillende bronnen, onder wie een Amerikaans Congreslid.

  1. Franse presidentskandidaat Zemmour doopt zijn partij ‘Reconquête’: “Als ik win, heroveren we het mooiste land ter wereld”

    Franse presidents­kan­di­daat Zemmour doopt zijn partij ‘Reconquête’: “Als ik win, heroveren we het mooiste land ter wereld”

    De Franse extreemrechtse presidentskandidaat Eric Zemmour heeft de naam ‘Reconquête’ (herovering) gekozen voor zijn eigen partij. Dat heeft hij zijn zondag duidelijk gemaakt bij de officiële start van zijn campagne. Een paar duizend mensen hebben in Parijs gedemonstreerd op de plek waar hij zijn eerste campagnerally wilde houden. De politie besloot uit veiligheidsoverwegingen de bijeenkomst te verplaatsen naar Villepinte, een plaats op twintig kilometer van de Franse hoofdstad. Er werden 48 actievoerders aangehouden.
  1. "Macron zette Russische hackers en Wikileaks zélf een hak met fake data"

    "Macron zette Russische hackers en Wikileaks zélf een hak met fake data"

    Het heeft er alle schijn van dat het campagneteam van Emmanuel Macron heel slim én snel reageerde op de hack die vrijdagavond, vlak voor het verkiezingsweekend, aan het licht kwam. Op Wikileaks verscheen 9 Gigabyte aan e-mails en documenten die afkomstig zouden geweest zijn van Macrons campagneteam. Dat was ongetwijfeld een ultieme poging om Macrons kansen op de kiesoverwinning te torpederen. Maar: tussen al die data zat ook een massa 'fake data' die het campagneteam van Macron zelf aan de hackers had doorgespeeld. Of hoe Macron Wikileaks op eigen terrein klopte en zo een Russische cyberaanval te slim af was.